Dünya şampiyonluğuna ulaşan İbrahim Çolak, ülke sporu için devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. Paralel aletinde Ahmet Önder gümüş madalya kazanarak Türkiye’ye turnuvadaki ikinci madalyayı kazandırdı

Türkiye’nin yeni fenomeni: İbrahim Çolak

SERCAN SİNECAN

Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda şampiyonluğa ulaşan İbrahim Çolak Türk spor tarihine geçen bir başarıya imza attı. 24 yaşındaki sporcu artık dünya çapında bir sporcu. Kariyerinin dokuzuncu uluslararası madalyasını kazanan Çolak, cimnastik literatürüne geçen Çolak hareketinin de sahibi.
2012’den bu yana Cimnastik Milli Takımı’nda yer alan Çolak yeni hedefini 2020 Olimpiyatı olarak belirledi. önceki gün altın madalya kazandığı müsabaka sonrası açıklamalarda bulunan başarılı sporcu, “Olimpiyat her sporcunun hayalidir. Tokya’da kürsünün zirvesine çıkmak en büyük hayalim” diye konuştu.

‘ÖNCÜ OLMAK GURUR VERİCİ’

Çolak, 2018 yılında Socrates Dergi’ye verdiği röportajda ise kendilerinden sonra gelecek neslin çok şanslı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmışktı:

“Bizden sonra gelecek gençlerimiz aslında çok şanslılar fakat bazıları bunun farkında değil. Universiade’da, Avrupa Şampiyonası’nda madalya kazandım. Artık kendi adımızla anılan hareketler var. Biz bu şansa sahip değildik. Altını son anda kıl payı kaçırıp ikinci veya üçüncü olduğumuz turnuvalar yaşadık. Tecrübeli birinin bize söyleyeceği bir-iki cümle bile bizi şampiyon yapmaya yetebilirdi. Gençlerimiz bizim kadar zorlanmasın istiyoruz. Ben üç yıl uğraşıp üçüncü senenin sonunda madalya alabildim. Benden sonrakiler artık üçüncü senelerinde değil ikinci veya birinci senelerinde madalya alacaklar belki de. Fakat öncü olup ilkleri yaşatmanın da verdiği farklı bir gurur var. Örneğin Avrupa Şampiyonası’nda finale çıkarken ülke ülke anons ediliyorsunuz. O sırada bir tarihin içinde yer almak ve o ana tanıklık etmenin ayrı bir heyecanı var. Bu olay uzun yıllar sonra bir yerlerde anılacak ve biz o anın aktörleri olarak hatırlanacağız diye düşünüyoruz. Hedeflerimize ulaşıp tekrar tekrar tarihe geçmek istiyoruz ki ileride gelecekler için bir kapı açmış olalım.”

BİR MADALYA DAHA

Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda Türkiye bir madalya daha kazandı. Paralel aletinde Ahmet Önder, 14.983 puanla gümüş madalyanın sahibi oldu. önder ayrıca Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek 2020 Olimpiyatı’na katılma hakkı elde etti. Büyük Britanyalı Joe Fraser’ın 15.000 puanla podyumun zirvesine çıktığı mücadelede, Ferhat Arıcan 14.900 puanla dünya beşincisi oldu. Ahmet Önder’in de madalya kazanmasıyla Türkiye, tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası’ndan iki madalyayla dönecek.