'Türkiye’deki Mülteci Kadınlar ve Kız Çocuklarında Menstrüel Hijyen Yönetimi' raporu, ekonomik krizin hijyenik pedlere ulaşmayı engellediğini ortaya koydu. Raporda, bu ürünlerin uygun fiyatta olması gerektiği vurgulandı.

Türkiye regl yoksulluğu raporu yayımlandı: Yüksek maliyet pedleri de vurdu
Fotoğraf: Unsplash

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), “Türkiye’deki Mülteci Kadınlar ve Kız Çocuklarında Menstrüel Hijyen Yönetimi” araştırmasının raporunu yayımladı. Raporda, “10 kadından beşi ve 10 kız çocuğundan dördü, yüksek fiyatlar sebebiyle daha fazla malzeme satın alamamıştır. Bu durum, stresin ve korkunun artmasına ve iyilik halinin azalmasına yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Toplam 542 mülteci kadın ve kız çocuğu ile görüşülerek yapılan araştırmanın amacı, "mülteci kadın ve kız çocuklarının menstrüel hijyen yönetimine ilişkin bilgi ve uygulamaları, regl yoksulluğunun durumunu ve regl yoksulluğunun sebeplerini değerlendirmek" olarak belirtildi.

BİLGİYE SAHİP DEĞİLLER

Raporun bulgularından derlenen sonuç bölümünde, Türkiye’deki 10 mülteci kadından altısının, 10 mülteci kız çocuğundan beşinin ilk adet öncesi menstrüasyon hakkında bilgiye sahip olmadığı belirtildi. Devamında, “Kadınlar ve kız çocukları arasındaki temel bilgi kaynağı yüzde 94’lük bir oran ile aile ve arkadaşlar (anne, abla, teyze, arkadaş vb.) olmaktadır. Çoklu kaynaklardan (sosyal medya, okul psikolojik danışmanı vb.) menstrüasyon (kadınların üreme hormonlarının aylık hormonal döngüleri) bilgisi edinen kadınların ve kız çocuklarının oranı düşüktür ve bu oran, kadınlar için yüzde 8, kız çocukları için yüzde 25’tir. Sağlık personelinden bilgi alım oranı iki grup için de düşüktür” ifadelerine yer verildi. Raporda, tek kullanımlık hijyenik pedlerin, mülteci kadın ve kız çocuklarının en çok kullandığı regl ürünü olduğu belirtilerek, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Mülteci kadınlar ve kız çocukları arasında son adet dönemlerinde en çok kullanılan adet dönemi ürünleri gerek evde/yaşadıkları yerde gerekse de evden uzakta (okul, iş vb.), kadınlar için yüzde 76, kız çocukları için ise yüzde 81 oranında tek kullanımlık hijyenik pedler olmuştur. Kadınlar için uzun zamandır uygun ve geleneksel bir yöntem olan ev yapımı bezler kadınlar arasında yüzde 17’lik bir oranla, kız çocukları arasındaki yüzde 8’lik orana kıyasla iki kat daha fazla kullanılmaktadır. Tamponlar tercih edilen bir seçenek olmamaktadır; kadınlar tarafından hiç kullanılmazken, kız çocuklarının yalnızca yüzde 1’i kullandığını belirtmiştir. Katılımcıların hiçbiri menstrüel kap kullanmamaktadır. Kadınların ve kız çocuklarının yüzde 2’si sağlıksız yöntemlere başvurmakta ve bebek bezi, tuvalet kâğıdı gibi alternatif ürünler kullanmakta veya yalnızca iç çamaşırı giymektedir. Maddi imkân olması halinde bütün farklı adet dönemi ürünleri arasında tek kullanımlık hijyenik pedler en tercih edilen yöntemdir. 10 kadından beşi ve 10 kız çocuğundan yedisi son adet döneminde yeterli miktarda regl ürününe sahip olması konusunda endişe duyuyor. Tercih edilen adet dönemi malzemeleri yerel dükkanlarda çeşit çeşit satılmakta ve kültürel açıdan kabul edilmekte olsa da ekonomik bariyerler sebebiyle bu malzemelere erişim mümkün olmamaktadır. 10 kadından beşi ve 10 kız çocuğundan dördü, son adet dönemlerinde ihtiyaç olduğu halde yüksek fiyatlar sebebiyle daha fazla malzeme satın alamamıştır. Bu durum, stresin ve korkunun artmasına ve iyilik halinin azalmasına yol açmaktadır.”

***

KAMPANYALAR YAPILMALI​

Raporda öneriler şöyle özetlendi:

•Menstrüasyona ve adet dönemi ürünlerine dair yaşa ve toplumsal cinsiyete uygun bilgiye, eğitime ve iletişime erişimi, ergenlik çağındaki kız çocuklarının belirli ihtiyaçlarına odaklanarak güçlendirecek menstrüel hijyen yönetimi programları tasarlamak ve uygulamak.

•Cepten yapılan harcamalar gibi talep yönlü bariyerlere ve adet dönemi ürünlerine erişime yönelik nakit ve kart desteğini, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı programlamasına entegre etmek.

•Kadınların ve kız çocuklarının menstrüel hijyen yönetimi faaliyetlerinin tasarımına, planlamasına, uygulanmasına ve izlenmesine katılımını artırmak.

•Adet dönemine yönelik ürünlerin daha fazla sayıda kadın ve kız çocuğu için uygun fiyatlı olmasını sağlamak.

•Tabuları ve mitleri yıkma amacıyla ülke çapında topluluktaki farklı üyeleri hedefleyen menstrüel hijyen yönetimi kampanyaları uygulamak.

ANKA