İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye, Rusya ve İran’ın mart ayında İdlib’i görüşmek üzere bir araya geleceğini iddia etti. Kremlin Sözcüsü Peskov da üçlü zirve için çalışma yapıldığını söyledi

Türkiye, Rusya ve İran, İdlib için bir araya gelecek

Reuters, Türkiye, Rusya ve İran'ın Tahran'da İdlib konulu bir görüşme gerçekleştireceğini duyurdu. Toplantının Mart ayında yapılacağı kaydedildi.

Ajansa konuşan bir Türkiyeli yetkili ise, başkent Tahran'daki görüşme öncesi Moskova'dan bir heyetin Ankara'ya geleceğini söyledi.

Türkiyeli yetkili, Türkiye ve Rusya'nın bölgedeki istikrarın sağlanması için, İdlib etrafında ortak devriyeyi, seçeneklerden biri olarak ele aldığını belirtti.

PESKOV'DAN AÇIKLAMA

Reuters'ın iddiası ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan da konuya ilişkin açıklama geldi. Basın toplantısında konuşan Peskov, "İran tarafıyla bu konuda görüşmeler yapıldı, zirve için çalışma yürütülüyor. Rus tarafı belirlenen tarihler için olur verdi ancak bildiğiniz gibi, üç liderin programları üzerinde mutabakat gerekiyor. Henüz bu süreç tamamlanmadı, tamamlandığında herkesi bilgilendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Peskov'a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki İdlib konulu olası zirve için somut bir tarih konuşulup konuşulmadığı da soruldu.

Peskov, olası ikili zirve için henüz somut bir tarihin konuşulmadığı yanıtını verdi.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA İDLİB GERİLİMİ

Dün, AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İdlib'e operasyon an meselesi" çıkışında bulunmuş, Rusya'dan ise cevap gelmişti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Suriye Ordusuna karşı bir Türk askeri operasyonu olabilecek en kötü senaryodur. Ankara ile temaslarımızı sürdürmeyi planlıyoruz" denilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Türkiye ile Suriye konusu üzerine Moskova'da yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadığını açıklamıştı.