TCDD’nin İhalesini önce 128 milyon TL’ye Siemens aldı. Ardından Siemens, 40 milyon TL daha yüksek teklif verip ihaleyi alamayan Yapı Merkezi Şirketi’nin şikâyetiyle elendi. İhalenin Yapı Merkezi’ne verilmesi bekleniyor.

Türkiye usulü ihale sistemi: Düşük teklife iptal, yüksek teklife onay
Yapı Merkezi’ne geçen yıl da Erdoğan ödül vermişti. (Fotoğraf: AA)

İsmail ARI

Milyonlarca liralık ihale oyunları devam ediyor, kamunun ihaleleri birer birer yandaş şirketlere gidiyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 14 Ekim 2022’de “Polatlı-Konya Yüksek Hızlı Tren Sinyalizasyon, Haberleşme, Kumanda Merkezi Sistemleri ile Alt Sistemlerinin 3 Yıl Süre ile Bakım İşlerinin Yaptırılması İşi” adı altında bir ihale düzenledi.

Kamuoyunda Beşli Çete olarak bilinen şirketlerin birçok projesinde ortağı olan Yapı Merkezi Şirketi ihalede 168 milyon 999 bin TL teklif verdi. Siemens Mobility Ulaşım Sistemleri A.Ş. ise Yapı Merkezi Şirketi’nden 40 milyon TL daha düşük olarak, 128 milyon 885 bin TL teklif verdi. TCDD, ihaleyi Siemens Şirketi’ne bıraktı.

Ancak Yapı Merkezi Şirketi alamadığı ihaleyi Kamu İhale Kurulu’na şikâyet etti. Kamu ihale Kurulu ise “İhalede mevzuata aykırılıklar” belirledi. Bu “Aykırılıkların da düzeltilebilecek nitelikte işlemler olduğuna” karar verdi. Kurul, “Mevzuata aykırı işlemleri düzeltmek için” de Siemens Şirketi’nin teklifinin reddedilmesine ve ihale dışı bırakılmasına karar verdi. Ayrıca TCDD’nin işlemleri mevzuata uygun olarak tamamlaması istendi.

KAMU GARANTİLİ PROJELERİN MÜTEAHHİDİ

Bu durumda da Siemens Şirketi ihaleden elendiği için Yapı Merkezi ile TCDD’nin sözleşme imzalaması ve ihalenin Yapı Merkezi Şirketi’ne bırakılması bekleniyor. Bu durumda TCDD’nin kasasından 40 milyon TL daha fazla para çıkmış olacak. Kamu kurumlarından milyarlarca lira değerinde ihaleler alan, 22. Dönem CHP Milletvekili Ersin Arıoğlu’nun sahibi olduğu Yapı Merkezi İnşaat Şirketi aynı zamanda da muhalefetin ‘Beşli Çete’ tanımlamasını yaptığı holdingler arasında yer alan Limak İnşaat’ın da ortağı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de inşa eden ve işleten konsorsiyumun içinde Yapı Merkezi İnşaat, Limak İnşaat birlikte yer alıyor. Ayrıca geçiş garantisi verilen ve geçmeyen araçlar için kamunun milyonlarca lira ödemek zorunda olduğu İstanbul’daki Avrasya Tüneli de Yapı Merkezi İnşaat Şirketi tarafından yapıldı.

DAMAT BERAT’IN ELİNDEN ÖDÜL ALMIŞLARDI

Yapı Merkezi İnşaat Şirketi, 2018 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödüllerinde ‘müteahhitlik’ kategorisinde üçüncü oldu. Ödül, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından şirketin Genel Müdürü Özge Arıoğlu’na verildi. 2019 yılında da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından şirkete Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi’ne girdiği için başarı ödülü verildi. 2013 yılında ise Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Toplantısı ve ödül töreninde dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından şirkete plaket verilmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da 24 Ağustos 2022’de Yapı Merkezi’nin yöneticisi Başar Arıoğlu’na “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" ödülünü vermişti.