Milli Uzay Programı’na ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, İlk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlanmadığını söyledi.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: İlk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlanmıyor

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını iddia etti.

İlk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlamadıklarını bildiren Yıldırım, "Bunu söylersek ayakları yere basmayan bir şey söylemiş oluruz. Çok zor ve riskli bir iş. Dünyada insanlı uzay uçuşlarını sadece 3 ülke yapabiliyor. Biz bunu uluslararası iş birliği ile yapacağız. Hedefimiz uzayda bilimsel çalışmaları yürütmektir. Çünkü yer çekimi olmayan ortamda bazı bilimsel deneyler daha net yapılabiliyor. Çok çeşitli hedeflerle ülkemizi birinci lige çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre, Yıldırım, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

‘20 YILDIR UZAY FAALİYETİ SÜRDÜRÜLÜYOR’

Türkiye'nin yaklaşık 20 yıldır uzay faaliyeti sürdürdüğünü fakat diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak bir ajansa sahip olmadıklarını belirten Yıldırım, bu eksikliğin TUA'nın kurulmasıyla giderildiğini öne sürdü.

Yıldırım, 10 sene içerisinde 10 büyük hedef için yürüyeceklerini de kaydetti. Türkiye'nin bu konuda kendi başına yürümeye muktedir olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu program, hem bizim hem de dost ve kardeş ülkelerin yüzünü ağartacaktır. Büyük hedeflerimiz var. 2023'te aya ulaşmak, 2028'te ise yumuşak inişle gezen araç indirerek bilimsel çalışmalar yapmak gibi hedeflerimiz var. Bunu yaptığımız zaman Türkiye birinci lige çıkmış olacaktır" dedi.