Türkiye'nin çeşitli noktalarında gökyüzünde yeşil ışık saçan bir meteor görüntülendi. Türkiye Uzay Ajansı, "Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum, demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur" açıklamasını yaptı.

Türkiye Uzay Ajansı'ndan 'yeşil ışık saçan meteor' açıklaması

Türkiye Uzay Ajansı, 'yeşil ışık saçan meteor' hakkında yaptığı açıklamada, "Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir" denildi.

İstanbul’da gece saatlerinde gökyüzünden hızla inen yeşil bir ışık fark edildi. Söz konusu ışığın göktaşı olduğu anlaşıldı.

Türkiye Uzay Ajansı konu hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ajanstan yapılan açıklamada, "Dün gece Türkiye'nin çeşitli noktalarında gökyüzünde yeşil ışık saçan bir meteor görüntülenmiştir. Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum, demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur" denildi.

Açıklamadaü şu ifadeler kullanıldı:

"Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.

Metal atomları, sodyum lambalarındaki gibi ışık yayar: sodyum (Na) atomları turuncu-sarı bir ışık verir, demir (Fe) atomları sarı bir ışık, magnezyum (Mg) yeşil baskın ışık yayar. İyonize kalsiyum (Ca.) atomları, atmosferik nitrojen (N2) ve oksijen atomları (0) ve molekülleri kırmızı bir ışık verirken mor bir renk tonunda görülebilirler."