AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı dünyasının ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Dünyanın önde gelen haber dergilerinden, Londra merkezli “The Economist” ve Almanya’nın ikinci büyük haftalık haber dergisi “Stern”den sonra şimdi de “Neues Deutschland” ve “Die Welt” gazetelerinin gazetesinin hafta sonu sayıları “ND Die Woche” ve “Welt am Sonntag” Erdoğan’a ve Türkiye’ye geniş yer ayırdılar.

Türkiye ve Erdoğan, Batı’da yine manşetlerde: “Sallanan müttefik”

Sol eğilimli “ND Die Woche”, kapak sayfasının tamamen Erdoğan’a ayırdı. Erdoğan’ın güneş gözlüklerine İsveç bayrağını yakan AKP taraftarlarının ve Almanya’da bir protesto gösterisindeki PKK taraftarlarının görüntülerinin monte edildiği tam sayfayı kaplayan portre fotoğrafıyla yer aldığı gazetenin manşeti şöyle: “Ağır silahlar kuşanmış diplomat” (Diplomat, schwer bewaffnet)

Almanya’nın en çok satan hafta sonu gazetelerinden “Welt am Sonntag” (WamS) ise Türkiye’yle ilgili yayını kapaktan anonsladı, “Haftanın Konusu” olarak da 2 ve 3’üncü sayfalarını bu konuya ayırdı. Merkez sağ eğilimli gazetenin birinci sayfasındaki anons şöyle: “Düşmanca bağlanmış” (Feindlich verbunden) ve “Türkiye ile Batı arasındaki istikrasız ilişki”.

Gazetenin içindeki manşeti ise şöyle Türkçeleştirebiliriz: “Sallanan müttefik” ya da “Salıncaktaki müttefik” (Schaukelpartner). Konuya dört tam sayfa ayıran, aynı gazetenin tabloid boydaki versiyonu “Welt am Sonntag–Kompakt’ın manşetini de şöyle: “Ama kendisine güvenilmez!” (Nur kein Verlass). Başlık ve spotları farklı da olsa her iki gazetedeki haber ve analizlerin içerikleri ise aynı.

Erdoğan’ın Almanya’ya yapmayı planladığı ve iptal edilen ziyaret vesilesiyle hazırlandığı anlaşılan yayınlarda bir yandan seçim sürecine giren Türkiye’de siyasi ve ekonomik gelişmelere, diğer yandan da Ukrayna savaşının ardından Nato’ya üye olmak için sıraya giren ülkelerin bunun için Ankara’nın onayına bağımlı olmalarından hareketle Türkiye’nin uluslararası ve savunma politikalarına ilişkin analizler yer alıyor.

SEÇİM SONUÇLARININ KÜRESEL ETKİSİ

“ND Die Woche” hem kapaktan, hem de iki tam sayfadan yaptığı Erdoğan ve Türkiye yayınlarının içeriğini özetleyebilecek dikkat çekici alıntılar şöyle:

- Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bir kader seçimiyle karşı karşıya. Bunun sonuçlarının küresel önemi de var.

- Erdoğan ve partisi AKP, 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye’yi yönetiyor. Ancak önümüzdeki seçimlerde bir hükümet değişikliği olanağı sunuyor. Her şeyden önce yüksek enflasyon vatandaşları gün geçtikçe daha da yoksullaştırıyor ve memnuniyetsizlikleri artıyor. Bir muhalefet ittifakı da oluştu ancak halen karşısına bir aday çıkarılmadı. Erdoğan kazanmak için baskıyı arttırıyor ve halka para dağıtıyor. Seçimin sonucu küresel açıdan önemli. Çünkü ağır biçimde silahlanmış olan Türkiye, Suriye’den Irak ve Libya’ya kadar birçok cephede aktif. Erdoğan, Ukrayna savaşında kendisini arabulucu olarak gösteriyor ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda poker oynuyor.

- Türkiye hükümetinin ekonomi politikası ülkedeki enflayonu besliyor. Muhalefet ittifakı iktidar değişikliği için halkın memnuniyetsizliğinden yararlanmak istiyor. Ancak hükümet en ağır yöntemlerle mücadele ediyor. Seçimin sonuçlarının etkisi birçok ülkede kendisini hissettirecek.

- Altılı Masa Erdoğan’a karşı. Muhalefet ittifakı Erdoğan’ın dönemini sonlandırmak istiyor, ancak halen resmen ilan edilmiş bir adayları yok.

- Türkiye’nin Erdoğan yönetimindeki dış polikasının yumuşak tonları yok. Her zaman ya hep ya hiç.

- Erdoğan’dan Yunanistan hükümetine “Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajları veriyor.

- Erdoğan’ın politikası halkı yoksullaştırıyor, yatırımcıları kaçırıyor. Enflasyonla yarış.

BATI ERDOĞAN’A MUHTAÇ

WamS ve WamS-Kompakt’taki haber ve analizleri özetleyebilecek önemli alıntılar da şöyle:

- Batı dünyası Türkiye’ye muhtaç. Ancak Akdeniz’deki bu önemli stratejik güç güven vermeyen bir müttefik. Bu her şeyden önce “salıncak politikacısı” Erdoğan’dan kaynaklanıyor. Önümüzdeki seçim onun kaderini belirleyecek. Ve ülkesinin geleceğini de.

- Erdoğan’ın yeterince taraftarı var. Ancak uzmanlar mayıstaki seçimin kafa kafaya olacağını tahmin ediyorlar.

- Aşırılara davet. Türk hükümeti Almanya’da oy peşinde. Bunun için yaygın bir dernekler ağından yararlanıyor. Retorik ise çok saldırgan. İstihbarat teşkilatı alarm vaziyetinde.

- Türkiye’deki seçimlere yönelik olarak Almanya’daki kampanyaların “endişeyle” izleyen Alman politikacılardan Federal Milletvekili Lamya Kaddor: Türkiye’deki seçimler dolayısıyla Almanya’daki farklı gruplar arasında gerilimlerin ortaya çıkma tehlikesi büyük. Türkiye’nin seçim kampanyasının Almanya’ya taşınmaması gerekiyor.”

- Federal Milletvekili Andrea Lindholz: “Türk seçim kampanyasındaki aşırı çıkışlar Almanya için bir güvenlik riski. Hükümet AKP ve MHP’li politikacıların burada muhalefete ve azınlıklara karşı kışkırtıcılık yapmasına göz yummamalıdır. İçişleri ve Dışişleri Bakanları bu konuda verdikleri sözü tutmalı ve bu demokrasi düşmanı kışkırtıcılığı önlemelidir.”