Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daveti ile Antalya’ya gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile bir araya geldi. İki isim, normalleşme sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanları Antalya'da görüştü: Mutabık kaldık

Türkiye ve Ermenistan özel temsilcileri tarafından 14 Ocak'ta başlatılan normalleşme sürecinde yeni bir adım bugün Antalya'da atıldı. Dışişleri Bakanlığı'nın davetini kabul ederek Antalya'ya gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye Türk tarafının özel temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç katılırken, Ermenistan tarafının özel temsilcisi olan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubenyan Antalya'da yoktu.

MİRZOYAN: NORMALLEŞMENİN DEVAM ETMESİNDE MUTABIK KALDIK

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı görüşmenin ardından "Görüşmemizde ön koşulsuz diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve sınırların açılmasına yönelik normalleşme sürecini devam etme konusunda mutabık kaldık." dedi.

Çavuşoğlu'na daveti için teşekkür eden Mirzoyan, "Bu davetin olumlu sinyal olduğunu düşünüyorum ve ben de olumlu karşıladım." diye konuştu.

Karşılıklı atanan özel temsilcilerin bu yönde çalışmaya devam ettiğine işaret eden Mirzoyan, "Umarım yakın zamanda sonuçlar olacak. Bölgemizde barışı ve refahı tesis etmek için bütün komşu ülkelerimizin gayret gösterdiğini görmek bizi sevindiriyor ve bu vizyon için çaba göstermeye Ermenistan'ın da hazır olduğunu ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: SON DERECE VERİMLİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Mirzoyan ile yaptığı görüşmenin yapıcı ve verimli geçtiğini, Azerbaycan'ın da Türkiye'yle Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek verdiğini söyledi.

Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri normalleştirmek için bir süreç başlatıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Son derece verimli bir görüşme olduğunu, yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Malumunuz ilişkilerimizi normalleştirmek için bir süreç başlattık. Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip) Erdoğan ve (Ermenistan Başbakanı Nikol) Paşinyan'ın karşılıklı pozitif mesajlarından sonra özel temsilciler görevlendirdik." dedi.

Özel temsilcilerin, Moskova ve Viyana'da ilişkilerin tam normalleşmesini görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, "Bugün biz de bunların üzerinden geçtik, değerlendirdik. Memnuniyetle söylemek isterim ki biz Güney Kafkasya'da istikrar ve barış için çaba sarf ediyoruz ve bu yöndeki çabalarımıza da her taraftan destek görüyoruz. Özellikle Türkiye ve Ermenistan arasında atılan adımlar ve normalleşme sürecinden Azerbaycan da memnun. En son cumartesi günü Bakü'deydim ve Azerbaycan da bu süreci destekliyor." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, bölgedeki istikrar ve barışın herkesin yararına olduğunu belirterek, "Bu yönde adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu konuda Sayın Dışişleri Bakanı Ararat beyle de mutabık kaldık." ifadesini kullandı.

SÜRECİ ÖZEL TEMSİLCİLER DEVAM ETTİRECEK

Çavuşoğlu ve Mirzoyan'ın kısa görüşmesinde daha çok sürecin ana hatlarıyla ele alındığı ve özel temsilcilerin süreci devam etmeleri konusunun değerlendirildiği kaydedildi.

Türkiye ve Ermenistan, 2020 sonunda yaşanan Dağlık Karabağ savaşının Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından 2021 sonlarında ilişkileri normalleştirme yönünde karar aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda, ilişkileri düzelmesini, diplomatik ilişkilerin tesis edilmesini ve sınırların açılmasıyla özellikle ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydettiler.