Venezuela’dan yapılan peynir ithalatı gündem oldu. Son yıllarda ülkeden en çok hurda ithal edildi.

Türkiye, Venezuela’dan ne ithal ediyor?

EKONOMİ SERVİSİ

Suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in videoları ülke gündemine bomba etkisi yaratmaya devam ediyor. Peker, en son yayımladığı videoda ülkeye uyuşturucu maddenin hangi güzergâh üzerinden ve kimler tarafından getirildiğini açıkladı. Ciddi iddialar ortaya atan yeni videonun ardından gözler Türkiye-Venezuela arasındaki ticaret ilişkilerine çevrildi.

Geçen yıl ağustos ayında alınan ve herkesi şok eden Venezuela’dan sıfır gümrük vergisiyle peynir ithalatı kararı bu videonun ardından tekrar gündem oldu. 22 Ağustos 2020’de sıfır gümrük vergisiyle Venezuela’dan “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir çeşitleri” ithalatıyla ilgili izin Resmi Gazete’de yayımladı. Aynı kararda ülkeden ithal edilecek yulaf, pirinç, yer fıstığı, bazı tohumlar, çikolata ve kakao içeren ürünlere belirli bir miktara kadar gümrük vergisi uygulanmayacağı bilgisi de yer aldı. Yaşanan ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle tarımın ve sanayinin bitme noktasına geldiği Venezuela'dan yaklaşık 193 peynir çeşidinin üretildiği Türkiye'ye peynir ithalatı o dönemde de tartışma yaratmıştı.


Ancak ağustos sonunda yaşanan bu gelişmeden yaklaşık 2 ay sonra Venezuela basınında yer alan bir haber Peker'in açıklamalarıyla beraber değerlendirilince şüphe uyandırdı. Venezuela medyasında 31 Ekim 2020’de yayımlanan bu haberde peynir taşıyan bir kamyonda uyuşturucu madde ele geçirildiği aktarıldı. Habere göre yaklaşık 120 kilo uyuşturucu madde peynir kutularının içerisinde gizlenmiş halde bulundu. Barinas’ta bulunan 108 panel uyuşturucu madde, narkotik ekipleri tarafından bakanlığa teslim edildi. Peki, Türkiye’nin Venezuela ile resmi ticari ilişkileri nasıl? Venezuela’dan yılbaşından bu yana 79,6 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştirildi. 2020 yılının tamamında ise salgının da etkisiyle 61,8 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre bu ithalatın yüzde 81,2’sini dökme demir ve hurdalar oluşturuyor. Geçen yıl yapılan 61,8 milyon dolarlık ithalatın 50,2 milyon doları dökme demir ve hurda ithalatı olarak gerçekleştirildi. Öte yandan ithal edilen ilk 5 ürün arasında hurda, kuru bakliyat, işlenmiş alüminyum, yaprak tütün ve karbon yer alıyor.

ÇAVUŞOĞLU ZİYARETİ

Son yıllarda yaşadığı ekonomik ve siyasi krizlerle anılan Venezuela dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip ülkesi. Ülke, aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük altın rezervlerine de sahip. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD yaptırımları altında olan ülkeyi geçen yıl ziyaret edip yeni ticaret anlaşmaları imzaladı.

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Bakan Çavuşoğlu, Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza ile ticaretten tarıma, eğitimden turizme kadar birçok alanda iki ülke arasındaki iş birliğini ele aldıklarını belirterek, "İyi işler yaptık ancak daha iyisini yapmalıyız” ifadelerini kullandı.