Türkiye yasadışı ticarette Ukrayna’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Giyim sektörünün yüzde 17’sinin, sigara tüketiminin yüzde 14’ünün, alkol tüketiminin yüzde 13’ünün ve ilaç sektörünün ise yüzde 14’ünün yasadışı olduğu hesaplanıyor

Türkiye yasadışı ticarette ikinci ülke

İSMAİL ARI

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin yayımladığı rapora göre, yasa dış ticarette Türkiye Avrupa ülkeleri arasında Ukrayna’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Anket yöntemiyle yapılan çalışmada iş dünyası temsilcileri, siyasetçiler, kamu görevlileri ve kolluk kuvvetlerinden oluşan paydaşlar yer aldı.

Çalışmaya göre Türkiye’de yasadışı ticaret son üç senede bütün ürünlerde ortalama yüzde sekiz civarında arttı. Avrupa’daki artışın ortalaması ise yalnızca yüzde iki olarak açıklandı. Çalışmaya göre Türkiye’de sigara tüketiminin yüzde 14’ünün, alkol tüketiminin yüzde13’ünün, film sektörünün yüzde 18’inin, giyim sektörünün yüzde 17’sinin ve ilaç sektörünün ise yüzde 14’ünün yasadışı olduğu hesaplanıyor.

YASADIŞI İLAÇ TÜKETİMİ YÜZDE 7 ARTTI

Son üç yılda ise yasadışı sigara tüketimi yüzde yedi, alkol tüketimi yüzde sekiz, film ve giyim tüketiminin yüzde 10, ilaç tüketiminin ise yüzde yedi oranında arttığı düşünülüyor. yasadışı tüketim ürünlerinin son üç yılda yüzde sekiz oranında artarak yüzde 15’e ulaştığı olarak tahmin ediliyor.

EN YÜKSEK FARK GİYİMDE

Türkiye’de tüketiciler toplam yasadışı ürün tüketimlerini yüzde 58 olarak belirtirken Avrupa Birliği ortalamasında bu oran yüzde 38 olarak belirtildi. Sektörler arasında en yüksek fark ise Türkiye’de yüzde 66 ve Avrupa Birliği’nde yüzde 45 olmak üzere giyim sektöründe.

VERGİLER MAKUL ÖLÇÜYE ÇEKİLMELİ

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan BirGün’e yaptığı açıklamada “Sigara ve alkoldeki yasadışı ticaret, bu alandaki vergilerin özellikle son yıllarda bir devlet politikası gittikçe artması dolayısıyla yasadışına kayması şeklinde olabilir. Kaçak sigara ve alkolün insan sağlığına yönelik hayati tehlikeleri mevcut. Bu açıdan bu alandaki vergilerin makul ölçüye çekilmesi ve kaçak satış noktalarının daha sıkı bir denetimle incelenmesi gerekiyor” diye konuştu

YASADIŞI TİCARET ve YOLSUZLUK

Türkiye’nin en yüksek ikinci yasadışı ticaret hacmine sahip ülke olduğunun altını çizen Özarslan, “Yasadışı ticaret bir yolsuzluk türü olması, kayıtdışı ekonomiyi büyütmesi ve vergi açığı yaratması açısından önemli bir konu. Bir yandan da yasadışı ticaretin kendisi diğer yolsuzluk türlerini de besliyor, bu açıdan çok daha önemli bir mesele. Türkiye’de yasadışı ticaretin arttığı alanların önemli bir kısmı halk sağlığını ilgilendiren alanlarda görülüyor” dedi.