Savaş gemileri USS Roosevelt ve USS Donald Cook'un Karadeniz'e geçeceğini geçen hafta Türkiye'ye bildiren ABD, bu kararından vazgeçti. ABD'ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlar'dan geçmediği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verildiği bildirildi.

Türkiye'ye bildirdi: ABD, Karadeniz'e gönderilecek savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçişini iptal etti

Boğazlar'dan Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimde bulunulan ABD'ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlar'dan 14 ve 15 Nisan'da geçişinin iptal olduğu bildirildi.

AA'nın aktardığına göre diplomatik kaynaklar, daha önce Türkiye'ye Boğazlar'dan Karadeniz'e çıkışı için diplomatik bildirimde bulunulan ABD'ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlar'dan geçmediğini, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, Dışişleri Bakanlığı'na bilgi verdiğini kaydetti.

Diğer yetkililerden alınan bilgiye göre ise söz konusu geçişler iptal edildi ve olası yeni geçişler için henüz bildirimde bulunulmadı.

Daha önce Dışişleri kaynaklarınca, Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz'e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldığı ve gemilerin ayrı ayrı 14 ve 15 Nisan'da Karadeniz'e geçmesinin, 4 ve 5 Mayıs'ta dönmesinin öngörüldüğü bildirilmişti.

Ayrıca, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'e gideceği noktada Rusya'nın tatbikat başlattığı açıklanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Ryabkov, konuyla ilgili, "Görünen o ki ABD kendisini denizlerin efendisi olarak görüyor. Gene de anlamalılar ki birtakım olaylar yaşanması riski oldukça yüksek. ABD'yi uzak durmaları konusunda uyarıyoruz, Kırım'dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar” ifadelerini kullanmıştı.