İklim kriziyle mücadeleden uzak bir hedef açıklayan Türkiye, Ulusal Katkı Beyanı’nı sunduğu gün ‘Günün Fosili’ ödülünü kazandı.

Türkiye’ye 'Günün Fosili' ödülü
Fotoğraf: AA

Türkiye dün, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nı açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan beyanda ‘artıştan azaltım’ sözü verildi. Türkiye, 2020'de 523 milyon tona ulaşan emisyonları 2030'da 693 milyon tona çıkarma sözü vermiş oldu.

İklim Eylem Ağı (CAN), Türkiye’ye Ulusal Katkı Beyanı’nı açıkladığı gün ‘Günün Fosili’ ödülünü verdi. CAN’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin azaltım değil, emisyonu yüzde 30 artıracağını ilişkin taahhüt verdiği hatırlatıldı.

Ödülün neden Türkiye’ye verildiğine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Peki, iyi haberi nasıl alıp günün fosili haline getirirsiniz? Türkiye, bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un güncellenmiş Katkı Beyannamesi'ni açıklayarak bunu başardı. Güncellenen 2030 hedefi yüzde 21'den yüzde 41'e çıkarıldı, kulağa hoş geliyor değil mi? Türkiye, hedeflerinin 2030'a kadar gerçek 2020 emisyonlarına kıyasla aslında yüzde 30'luk bir artış olduğu anlamına geliyor. Bu, ülkelerin kağıt üzerinde iyi görünürken iklim değişikliğini körüklemeye devam etmelerine izin vermek için taban çizgileri veya diğer yaratıcı sayı oyunlarıyla oynadığı ilk değil. Hemen hemen hepsini gördük ve bir domuza ruj sürmeye yönelik bu son girişime aldanmayacağız. Bakan Kurum yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iklim ve çevre politikalarında lider olmak istediğini söyledi. Rakamlarınız konusunda dürüst olmak kesinlikle bu hedefe yönelik ilk adım olacaktır. Gerçek iklim liderliğine giden bir yol var. Türkiye'nin bunu benimseyip benimsemeyeceğine ve bunu yaparken de yüksek faturalarla, kötüleşen hava, su ve toprak kirliliğiyle ve fosil yakıtlara bağımlılığın neden olduğu artan sağlık sorunlarıyla mücadele edip etmeyeceğine, veya rakamlarla oynamaktan mutlu olup olmayacağına karar vermesi gerekiyor.”

Günün Fosili ödülü, zirvede bulunan sivil toplum temsilcilerinin oylarıyla seçiliyor ve CAN International tarafından iklim değişikliğine karşı “en azı başarmak için en fazlasını yapan” ülkelere veriliyor. Günün Fosili ödülleri ilk kez 1999'da Bonn'da Alman STK Forumu tarafından başlatılan iklim görüşmelerinde verildi.