Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, birkaç yıla kadar Türkiye’de yeni bir NATO komuta merkezi kurulacağını söyledi

Türkiye’ye yeni NATO merkezi

Türkiye-NATO ve Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendiren Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türkiye’nin NATO’dan çıkma tartışmasına dair konuşurken NATO’nun Türkiye’de yeni bir komuta merkezi kuracağını açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nden Greta Van Susteren, Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan gerginlikleri çeşitli uzmanlarla masaya yatırdı. Programa katılan Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türkiye-NATO ilişkilerine dair dikkat çeken ifadeler kullandı.

‘Mümkün değil’

Van Susteren’in, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının sonucu olarak NATO’dan çıkması gibi bir senaryonun gerçekleşme riski olup olmadığını sorusuna yanıt veren Pearson, Türkiye’nin NATO üyesi olarak şimdiye kadar büyük itibar gördüğünü, 1950’li yıllardan beri ittifakın bir parçası olmanın birçok imkanından yararlandığını, hatta birkaç yıla Türkiye’de yeni bir NATO komuta merkezi oluşturulacağını, bu nedenle de Türkiye’nin NATO’dan ayrılması gibi bir olasılığı mümkün görmediğini söyledi.

Pearson, Türkiye’nin İncirlik üssünü kapatma gibi bir girişimde bulunup bulunmayacağı sorusuna ise geçmişte hükümetten İncirlik’i kapatma önerisi geldiğinde Türk lirasının serbest düşüşe geçtiğini hatırlattı.

Pearson, Türkiye’nin kendisinde Amerika’yı aşağılama hakkı görüp sonra da işler kötü gidince NATO ve Amerika ittifakına sarılmasının bir ikiyüzlülük örneği olduğunu söyledi.

‘Ekonomi zaten zayıf’

Van Susteren’ın Pearson’a bir başka sorusu ise Brunson’ın serbest bırakılmaması ve bunun üzerine Başkan Trump’ın ek yaptırımlara başvurması durumunda neler olacağıyla ilgiliydi. Pearson, Brunson meselesinin hallolmasının Türk ekonomisine sadece geçici bir rahatlama getireceğini vurguladı. Türkiye’nin gerçek reformlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Pearson, Türk ekonomisinin yıllardır zayıf olduğunu, Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili teorilerinin sorunu daha da büyüttüğünü, Brunson’ı kurtarmanın Türk ekonomisinin de kurtuluşu anlamına gelmeyeceğini belirtti.

***

‘Trump, Brunson konusunda son derece sert’

Programa katılan ABD’nin istihbarat örgütü CIA eski Başkanı ve eski Savunma Bakanı Leon Panetta da, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ciddi bir sıkıntı yaratan Türkiye’deki tutuklu ABD’li rahip Andrew Brunson meselesinin “diplomatik yoldan” çözülmesi gerektiğini söyledi. Panetta, Brunson konusunda ABD Başkanı Donald Trump’ın tutumunu ise son derece sert olarak niteledi.

Panetta, ABD ve Türkiye’nin 21’inci yüzyılda etkili olmak için birbirlerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Panetta, “Brunson krizi, Türkiye’de giderek artan otoriterleşme ve ek gümrük tarifesi uygulaması gibi sorunların iki ülkenin arasını açtığına şüphe olmadığı, ancak daha önce de yaşanan kriz ortamlarını aşmanın her zaman bir yolunun bulunduğu” görüşünü savundu.

Başkan Trump’ın Brunson’un serbest bırakılması meselesinde Amerika’nın daha fazla ödün vermeyeceğini söylediği hatırlatılarak, bu konuda ne gibi gelişmeler beklediğinin sorulması üzerine Panetta, Başkan Trump’ın bazı konularda “son derece sert olduğunu”, Brunson meselesinin da bunlardan biri olduğunu söyledi.