Türkiye yeni bir NAVTEX yayınlayarak 1-2 Eylül'de Doğu Akdeniz'de atış eğitimi yapılacağını bildirdi.

Türkiye yeni NAVTEX yayınladı, Doğu Akdeniz'de atış eğitimi yapılacağını duyurdu

Türkiye yeni bir NAVTEX yayınlayarak 1-2 Eylül'de Doğu Akdeniz'de atış eğitimi yapılacağını duyurdu.

Yunanistan ile Türkiye arasında ipleri geren Doğu Akdeniz’deki etkinlik mücadelesinde karşılıklı restleşmeler, tehditler ve suçlamalar devam ediyor.

Atina yönetimi ile 'Oruç Reis' ile başlayan ve karşılıklı hamlelerle gerilen ilişkilerde son hamle Türkiye'den geldi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 1-2 Eylül'de Doğu Akdeniz'de atış eğitimi yapılacak.

CNN Türk Muhabiri Ahmet Türkeş NAVTEX ile ilgili canlı yayında şu bilgileri aktardı:

"Doğu Akdeniz’de bir NAVTEX kararı bekleniyordu. Ancak bugün itibari ile görev süresi dolan Oruç Reis’e yönelikti bu beklenen karar. Ancak Antalya’daki NAVTEX istasyonundan yeni bir karar açıklandı ve 1-2 Eylül’de Doğu Akdeniz’de atış eğitimi yapılacağı duyuruldu. Yeni kararla birlikte Doğu Akdeniz’de donanma tekrar atışlı eğitimini sürdürecek.

Bu eğitime dost ve müttefik ülkelerin katılıp katılmayacağı şu an için netlik kazanmadı. Ancak bu yönde de bir beklenti mevcut.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi Meis ve Rodos adalarının yaklaşık 200 mil güneyinde çalışmalarını sürdürüyordu. 10-23 Ağustos tarihinde göreve çıkmış ve 27 Ağustos’a kadar görev süresi uzatılmıştı. Bugün görev süresi doluyor ve akşam saatlerinde yeni bir NAVTEX kararı gelebilir.

Oruç Reis’e yönelik yeni bir NAVTEX kararı Türkiye ile Yunanistan arasından görüşmelerin de nasıl bir seyirde gittiğini göstermiş olacak."

NAVTEX NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

NAVTEX MESAJ FORMATI

Navtex mesajları yayın için Binary kodlama sistemini kullanmaktadır. Bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.

B1 Karakteri: İstasyon adını ifade eden harf bulunur.

B2 Karakteri: Gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.

B3, B4 Karakterleri: Mesajın sıra numarasını belirtir.