Tarikatların, dinci vakıfların, cemaatlerin neden İstanbul Sözleşmesi hakkında AKP iktidarına baskı yaptıklarını gösteren yüz kızartıcı olay Sakarya’nın Akyazı ilçesinde meydana geldi. Uşşaki Tarikatı lideri Fatih Nurullah, 12 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Ses kayıtları ortaya çıktı. Hadise duyulunca şeyh tutuklandı.

Fatih Nurullah, cinsel istismarı çocuğun babasına telefonda gülerek aktardı. Korkunç ifadeler kullandı: “Aramızda meyil oldu!” Çocuğun ise yaşananları babasına ağlayarak anlattığı anlaşılıyordu. Fatih Nurullah’ın, 2019 Temmuz’undan beri yaşanan cinsel istismarı örtbas etmek için aileye 70 bin TL teklif ettiği de ortaya çıktı.

UŞŞAKİ TARİKATI HER YERE YAYILMIŞ

Tarikatlara teslim edilen Türkiye’nin karanlık yüzü. Perde arkası da bir o kadar düşündürücü. Uşşaki Tarikatı, Halveti Tarikatı’nın bir kolu. Merkezleri İstanbul Kasımpaşa’da. ’İpek Yolu’ olarak da biliniyor. Bunun sebebi İpek Çorumi de denilen tarikatın önemli isimlerinden İbrahim Rüştü İpek.

BU DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN?

Fatih Nurullah, İpek Çorumi’den sonraki lider. Esas adı, Eyüp Fatih Şağban. Uşşaki’lerin tüm tarikatlara benzer çok saçaklı bir yapısı var. Tasavvuf Yolu Derneği ve Türkiye Tasavvuf Yolu Ferderasyonu ismiyle anılan kuruluşlar tarikatın çatısı altında. 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan haber malvarlıkları konusunda bilgi veriyor.

Tarikata ait Tasavvuf Yolu Dernekleri Federasyonu, Gülzari Mualla Eğitim Kültür İlim ve Araştırma Vakfı adı altında bir başka dinci kurum açıyor. Sadece bu vakfa Kırıkkale’de tek, 2 ve 5 katlı olmak üzere 3 bina, 3 büyük arsa, bir depo ile Ankara Mamak’ta 3 arazi aktarılıyor.

TÜRKİYE’YE YAYILMIŞLAR: TOPLAM 66 DERGÂH

Uşşaki Tarikatı’nın 23 ilde tam 66 dergâhı bulunuyor. Dergâhlardan biri Almanya’da Ludwigshafen am Rhein şehrinde. 21’i İstanbul’da Bağcılar, Esenler, Esentepe, Avcılar gibi çeşitli semtlere dağılmış durumda. Ankara’da 7, Antalya’da 3, Çorum’da 10, Kırıkkale’de 3, İzmir ile Trabzon’da birer ve birçok kentte dergâhları var.

İÇİNDE DİNİ DÜĞÜN SALONU BİLE VAR

Tarikat ayrıca, Ankara Mamak’ta, Hacı Bayram Kültür Merkezi adıyla 3 bin kişilik dev bir dergâh daha inşa ediyor. İçinde cami, kız ve erkek Kuran kursu, yurt, kreş, misafirhane ve dini düğün salonu da olacak. Burası dışında yine Ankara’da inşası devam eden bir kız Kuran kursu var.

TOPLUMSAL OLAYLARA HAZIRLIK!

TV kanalları ve yayınevleri de mevcut. Nurani TV, 24 saat İslami yayın ve propaganda yapıyor. TV sitesinde tarikatın amaçları da yer alıyor. Geçtiğimiz yıllara ait bir mesajda şunlar geçiyor: “Bir taraftan Bayırbucak’a, bir taraftan İslami cihada, bir taraftan da vatana, millete sahip çıkılacak inşallah.” Yine aynı sitede, “Gezi benzeri olaylara karşı hazırlıklı olacağız” deniliyor.

Tarikat, özellikle İstanbul Esenler’de sık sık organizasyonlar düzenliyordu. Türkiye’nin gündemine düşen haber sonrası, Diyanet açıklama yayımladı ve özetle “Çocuk istismarıyla, masum yavrularımıza uzanan şeref yoksunu, hain ve zalim ellerle mücadele etmek hepimizin vazgeçilmez görevidir” ifadelerini kullandı.

DİYANET’İN AÇIKLAMASI SONRASI ARŞİV SİLEN SİLENE

Açıklama ile birlikte, sosyal medyada ‘Uşşaki temizliği’ çığ gibi büyüdü. Silinen tweetlerden biri Esenler Belediye Başkanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu’ya aitti: “Esenler, İstanbul… Pir Seyyid Cemalettin Uşşaki Tasavvuf Yolu Derneği’ni ziyaret ederek, dernek üyesi kardeşlerimizle sohbet ettik.”

ŞEYHİN DOSTLARI

Eyüp Fatih Şağban, kâh AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etkinliklerinde, kah devlet protokolünde boy gösteriyordu. AKP Çorum Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Salim Uslu sohbet ve organizasyonların müdavimiydi. Şeyh’in arşivi oldukça geniş.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ankara Belediyesi eski Başkanı İ. Melih Gökçek, eski bakan ve vekiller Emrullah İşler, Yalçın Akdoğan, Bekir Bozdağ ile Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le kol kola diz dize halleri dikkat çekici.

YAN YANA DEĞİL İÇ İÇE

Uşşaki Tarikatı ve şeyhi olayı bir sonuç. Diyanet’in skandal fetvalarının, “Küçüğün rızası” ve “Bir kereden bir şey olmaz” ifadelerinin, topluma tartıştırılan İstanbul Sözleşmesi’nin ya da istismarcıyı korumanın doğal, kirli bir tortusu. Tarikat ve cemaat sevicilik ise resmin bütünü. Tarikatlar devletin hücrelerine kadar sızdıysa… Bu ne kandırılma meselesi ne de “kimler kimlerle yan yana” yakıştırmasıyla geliştirilebilecek bir mesele.

Zira onlar, bunlar!