Google Play Store
App Store
Türkiye yine GDO'lu ürün ithal edecek

Beyaz et sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'nin (BESDBİR) genetiği değiştirilmiş 4 mısır, 9 soya, 10 pamuk ve 4 kolza (kanola) geninin ithalatı için Biyogüvenlik Kurulu’na başvurduğu öne sürüldü. Kuruldan onay çıkarsa Türkiye'nin yem amaçlı ithal ettiği genetiği değiştirilmiş ürün sayısı 56'ya ulaşacak.

Beyaz et ve yumurtada kuş gribine rastandığı iddialarını yalanlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ardından BESDBİR'in GDO'lu ürün ithal edeceği iddiası gündeme oturdu. Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, bu zamana kadar 16 mısır ve 3 soya geninin ithalatına izin verilen Türkiye, yine GDO'lu ürün ithalatı yapacak. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın resmi olarak duyurduğu BESDBİR'in ürün başvurusu bakanlık müdürü Prof.Dr.İrhan Erol tarafından yazılı olarak ilgili birimlere gönderildi.

Yazıda, "Ekli listede yer alan genetiği değiştirilmiş soya, mısır, pamuk ve kolzanın yem amaçlı kullanımı için 11.05.2015 tarihinde Biyogüvenlik Kurulu’na başvuru yapılmış ve Kurul tarafından başvurunun değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Bu çerçevede ekli listede yer alan çeşitlerin, yem amaçlı kullanımı söz konusu olduğunda; ilgide kayıtlı ‘Biyogüvenlik Kuruluna Başvurusu Yapılmış Ancak Henüz Onaylanmamış veya Onay Süresi Dolmuş Olan Genetiği Değiştirilmiş Materyal İçeren Yemlerin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotları Hakkında Talimat’ kapsamında değerlendirilmesi hususunda gereğini rica ederim." denildi. Biyogüvenlik Kurulu yetkilileri, "Kurul karar vermeden Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün onay verilmiş gibi yazıyla talimat vermesinindoğru olmadığını belirtti.

"BULAŞIKLIK NEDENİYLE TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ"
Başvuruyu yapan BESDBİR’in Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, genetiği değiştirilmiş ürünlerden kaynaklanan bulaşıklık nedeniyle ticaretin durma noktasına geldiğini belirtti. Koca, “Onay için başvuru yaptığımız ürünlerin tamamı dünyada ticarete arz edilen ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen genlerdir. Genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili gıda sektörünü de olumsuz etkileyen bir bulaşıklık sorunu var. Bu ticareti durma noktasına getirdi." dedi.

Teknolojinin çok geliştiğini Avrupa'nın da kabul ettiği dünya ticaretinde önemli yere sahip olan genler için başvuru yaptıklarını belirten Koca, "Bizim başvurumuz sadece yem amaçlı, gıda için başvurumuz yok.” diye açıklamada bulundu.