Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. med. Özlem Türeci‘nin yönetimindeki  BioNTech, Covid 19‘a karşı olası aşılara dünyada klinik testi onayı alan dördüncü şirket oldu

Türkiyeli iki bilim insanı, Almanya'dan koronavirüs aşısı klinik testleri için onay aldı

Almanya‘da koronavirüse karşı ilk aşı test izni, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. med. Özlem Türeci‘nin yönetimindeki BioNTech şirketine verildi. Almanya‘da aşı araştırmalarından sorumlu merci, Langen (Offenbach) merkezli Paul Ehrlich Enstitüsü (PEİ), Mainz merkezli BioNTech şirketine insanlar üzerinde dört farklı olası aşının test edilmesine onay verdi. BNT162 adı verilen test programının Baden Würtemberg‘deki etik kurulunun da onayladığı kaydedildi. Bilim insanları Covid 19‘e karşı seksenin üzerinde olası bileşimi geliştirdi. Prof. Dr. Şahin‘in şirketi, Çin, İngiltere ve ABD ile birlikte dünyada dördüncü klinik testi onayı alan şirket oldu.

TESTLER ÜÇ AŞAMALI OLACAK

Biyoteknoloji şirketi BioNTech, nisan sonunda başlayacak ilk BNT 162 programı aşamasında Sars-CoV-2 karşı dört farklı olası aşıyı sağlıklı, 18 ile 55 yaşları arasında yaklaşık 200 gönüllü üzerinde denemeyecek. Üç ile beş ay arası sürecek denemelerde olası aşıların insanlar üzerinde etkili olup olmadığı ve olası yan etkileri araştıralacak. İkinci aşamada ise bileşimler, binlerce risiko grubu ve 80 yaş üstünden binlerce insan üzerinde denenecek. İkinci aşama gelecek yılın ilk aylarına kadar devam edebilecek. Üçüncü aşamada da olası aşılar binlerce koronavirüslü hasta üzerinde denenecek. Ardından PEİ, test aşamalarını ve sonuçlarını inceleyip aşının onay alıp almadığını karara bağlayacak.

BioNTech’in şimdiye kadar Sars-CoV-2'ye karşı 20'den fazla olası aşı ürettiği, hayvanlar üzerinde yapılan testlerden sonra dört bileşeni test onayına sunma kararı aldığı belirtildi. Şirketin test onayı almak için üç aydan beri seferber olduğu kaydedildi. Almanya’nın toplam dört şirkete test onayı vermek istediği belirtildi.

PROF DR. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin 1965 yılında İskendurun’da doğdu. Dört yaşında işçi ailesi olarak Almanya’ya geldi. Öğretmenleri Almanca bilmediği gerekçesiyle ilkokulda kalmasını isteseler de komşularının ısrarı ile liseyi bitirip Köln Üniversitesi’nde tıp okudu. Saarland Üniversitesi’nde tıp okuyan Özlem Türeci ile evlendi. Kansere karşı araştırmalarla adını duyurdu. Kanserli hücreyi sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalıştı. Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışıyordu. 2008’de BioNTech şirketini kurdular.

prof-sahin-almanya-da-koronavirus-testlerinee-basliyor-720942-1.

Çin ve ABD şirketleri pazar haklarını satın aldı

Şirket 60 kadar patente sahip. 400 kadarı bilin imsanı bin 100 çalışanlı, BioNTech’de kanser konusunda araştırmalarıyla biliniyor. Şirket, koronavirüsün yayılması üzerine Covid 19’e karşı olası aşı üretimine yöneldi. Şirketin bilim kurulunun başında 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel bulunuyor. BioNTech, geçtiğimiz günlerde Çin şirketi Fosun International ile anlaşma imzalamıştı. Fosun‘un 135 milyon dolar karşılığında aşının Çin‘deki pazarlama haklarına Biontech ile ortak olacağı açıklanmıştı. BioNTech, toplam 305 milyon dolar karşılığında da ABD ilaç devi Pfizer ile olası aşının Çin dışındaki dünya pazarında haklarına birlikte sahip olma hakkı veren anlaşmayı imzalamıştı. Şirketin değerinin 9 milyar dolar olduğu, aşı testi onayının ardından hisse senetleri değerinin yüzde 48 arttığı kaydedildi.