Avrupa'da yaşayan Türkiyelilere ulaşmaya çalışan Türkçe televizyon kanallarının, izleyicilerinin ölçümlerde yok sayılması nedeniyle hakları olan yaklaşık 200 milyon avrodan yararlanamadığı iddia edildi.

Türkiyeliler televizyon ölçümlerinde yok sayılıyor

STUTTGART

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği’nin (ATGB) dijital sempozyumunda Türkiye televizyonlarının yok sayılıp reklam payından uzak bırakıldığı kaydedildi. Sempozyum “Avrupa’daki Türkçe televizyonlar ne kadar Avrupa merkezli yayıncılık yapıyor? Alman televizyonları, 3 milyon Türkçeliyi ölçümlerde yok mu sayıyor?” başlığı altında “Zoom” üzerinden ATGB’nin YouTube kanalından canlı yayınlandı.

ATGB Avusturya Temsilcisi-Welg Media Yayıncısı Mehmet Ali Demir’in moderasyonu üstlendiği programa katılan konuklar arasında Can TV “Sözün Özü“ programından Zeynel Gül, Mediasell GmbH Sahibi ve Genel Müdürü Gökhan Gürbüz, Tele1 - ABC gazetesi Düsseldorf Temsilcisi Mehmet Tanlı yer aldı.

‘ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR’

Türkiyeli televizyon kuruluşlarının içinde bulunduğu mali çıkmaza dikkat çeken ve çözüm için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirten Zeynel Gül durumun ciddiyetini şu sözlerle dile getirdi:

“Avrupa’da Türkçe yayıncılık yapan kuruluşlar olarak ‘Haklarımız nedir, nasıl alacağız?’ bilmiyoruz. Önemli bir eksiklik. Acilen harekete geçmemiz gerekiyor. Yayıncılık kolay iş değil. İyi hesaplama yapmak gerekiyor. Televizyonların en büyük sorunu mali sorunlar. Yayın politikasında ve personel alımında ciddi şekilde etki ediyor. Bir kuruluşa ‘Git araştırma, ölçüm yap’ desen onu verecek parayı bile bulamıyorsun. Ne yapıyoruz o zaman, haber merkezinde 10 yerine 5 kişi ile çalışıyoruz.”

TELEVİZYONLARA HUKUKİ MÜCADELE ÇAĞRISI

Tele1-ABC gazetesi Düsseldorf Temsilcisi Mehmet Tanlı da “Türkçe medyanın, Almanya’daki haklarından, paylarından yararlanmasının zamanı çoktan geldi. STK’lar, işverenler ise Türkçe medyaya daha çok destek vermeli, sahip çıkmalı. Ankara sadece kendine yakın yayınlara destek veriyor, gazetecilik, habercilik yapan organlara destek yok” dedi.

Mediasell GmbH Sahibi ve Genel Müdürü Gökhan Gürbüz ise Türk izleyicinin ölçümlerde yer alması ve dolayısıyla Türk televizyon kanallarının reklam pastasından yararlanması için hukuki mücadele çağrısı yaptı. Gürbüz “Almanya’da 5 bin 400 hanede people meter ile bu hanelerde yaşayan 11 bin kişinin televizyon izleme alışkanlıkları ölçümleniyor. Bunun 200’ü AB vatandaşlarının yaşadığı haneleri ve 5 bin 200’ü ise Almanların yaşadığı evler. Üstelik bu verilerle bütün toplumu yansıttıklarını düşünüyorlar. Gerçekte ise Türkleri ölçmüyorlar. 2020 yılında Almanya’da 4,4 milyar avro tüm televizyon kanallarının net reklam geliri göz önüne alınırsa bunun yüzde 2-3’ünü yani 150 milyon avro ila 200 milyon avrosunu Türkçe yayın yapan televizyonların alması gerekiyor” sözleriyle çözüm önerdi.