Türkiye İstatistik Kurumu epey bir aradan sonra ilk kez özet uluslararası göç istatistiklerini yayınladı. Bu istatistiklerin seyrek ve kaba yayınlanması veri toplama ve derleme ile ilgili sorunlar ve göçün doğasından kaynaklı nedenleri var. Bütün gazete ve televizyonlar, beklendiği üzere TÜİK tablolarını yayınladılar. En çok şurası en çok burası kıvamında magazin vurguları gırla gitti.

Türkiye’den göç eden 386 Vietnamlıyı çok merak ediyorum doğrusu. Aynı şekilde 239 Nepalli de cennet vatanı bırakıp gitmiş. 2017’de Türkiye’den giden Türk vatandaşı sayısı 2016’ya göre 69 bin 326 kişiden 113 bin 326 kişiye çıkmış. KHK’lerle pasaportuna şerh konulanların acaba kaç bin tanesi bu sayıların içine dahil olmak istemiştir? Meselenin açıklığa kavuştuğu yer de burası sanıyorum.

Yıllardır göç, çatışma ve güvenlik algısı arasındaki ilişkiye vurgu yaptım. Bu istatistiklerdeki yukarıya hareketlilik tam da bu ilişkiyi işaret ediyor. Çatışma ortamı ve gerilimler yaygınlaştıkça insanlar ekonomik, siyasi veya kültürel nedenlerle kendilerini güvende hissetmemeye başlarlar. Bunun böyle olduğunu herkes biliyor. Şerhler vs bundan konuyor zaten.

TÜİK hangi kayıt veya verilerle nasıl hesaplar yaparak bu sayılara ulaştı bilemeyiz. Ama 2000’lerin ortasında net göç alan ülke konumuna gelen Türkiye yeniden net göç veren ülkeler sırasına giriyor.

Yayınlanan istatistikler kadar yayınlanmayanlar da önemli. Örneğin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kayıtlarına ve Eurostat istatistiklerine göre 2016 yılında Temmuz ile Aralık ayları arasında en az 8 bin 836 Türk vatandaşı başka ülkelere giderek sığınma başvurusunda bulunmuş.

Bunların 7 bin 525’i Avrupa ülkelerine gitmiş ve eski deyimle ‘siyasi sığınma’ talebinde bulunmuş. 2017 yılında bunların yanına en az 16 bin 685 Türk vatandaşı daha eklenmiş. 2018 yılının ilk 7 ayında Türk vatandaşlarının 28 Avrupa ülkesine yaptıkları sığınma başvurusu sayısı ise 11 bin 45.

Komşu da bu Türkiye’de barınamayan Türk vatandaşlarından nasibini alıyor. Eskiden yılda ortalama 20 Türk vatandaşının sığınma başvurusu yaptığı Yunanistan’da geçen Temmuz ayında her gün ortalama 20’den fazla başvuru yapılmış. 2016’da 190 başvuru alan Yunanistan, 2017’de 1.845 ve 2018’de 1.842 başvuru kabul etmiş.
Özetle 2016 Temmuz Darbesi’nden bu yana en az 35 bin 255 Türk vatandaşı Avrupa ülkelerinde sığınma başvurusu yaparak siyasi olarak cezalandırılma korkusu yaşadığını, Türkiye’ye dönemeyeceğini ifade etmiş. Ülkenin başında Osmangazi köprüsü inşaatı sırasında halat koptu diye intihar eden Japon mühendis gibi bir hükümet olsa Ankara’da cenaze namazı kılmaktan halk helak olurdu. Ortada utanılacak bir durum olduğu açık.

Bu rakamlar Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk ona sokuyor. Bir konuda daha dünya lideri olmuşuz ama yine yanlış tarafından. 3 milyon 900 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapmak ne kadar onur vericiyse 2 yılda 35 bin mülteci yaratmak da o derece de utanç verici. Ama derdiniz ülkenin bir yarısını diğer yarısına düşman etmek ve bundan fayda ummak ise o zaman ar damarlarınız çatlamış demektir.
İyi haftalar ve bol şanslar.