Almanya’ya girişte Moderna, BioNTech, AstraZeneca ya da Johnson&Johnson dışında aşıları olanlar aşısız sayılarak ülkeye alınmayacak.

Turkovac aşılılar Almanya'ya alınmayacak

Alman hükümeti, başta Avusturya olmak üzere toplam 30 ülkeyi "Yüksek riskli bölgeler" listesine alırken Türk vatandaşlarına yönelik vize şartlarını da güncelledi. Yurtdışından Almanya’ya girişte tanınan aşıları belgeleyen Paul Ehrlich Enstitüsü’nün konuyla ilgili yazılı açıklamasına göre, 15 Ocak’tan itibaren, Almanya’ya giriş vizesi olanlar, Moderna, BioNTech, AstraZeneca ya da Johnson&Johnson aşısı olmamışsa, ülkeye alınmayacak.

VOA Türkçe'den Cem Dalaman'ın haberine göre Karar, Türk aşısı olan Turkovac yaptıranları doğrudan etkilerken iki dozunu bu aşıdan tamamlayanların dahi Almanya'ya alınmayacağı belirtildi.

Almanya, sadece Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşıları yaptıranları ülkeye alırken Çin aşısı Sinovac ve Rus aşısı Sputnik’i de tanımıyor. EMA onaylı aşıların karma kullanımı da kabul ediliyor. Yani ilk dozda AstraZeneca olan birisi ikinci dozda BioNTech yaptırması ya da Moderna ve AstraZeneca aşılarını tercih etmesi durumunda Almanya’ya seyahat edebiliyor. Ancak bu uygulama, Türkiye’de sağlık çalışanları ve 50 yaş üzeri için başlayan, "çift doz Sinovac aşısı olanlara üçüncü dozda BioNTech uygulaması" ile Almanya’ya girebilmeye de engel oluşturuyor.

Öte yandan Berlin, yeniden "Yüksek riskli bölge" ilan ettiği Avusturya üzerinden ülkeye giriş yapacak ve iki aşısı veya iyileşme raporu olmayan kişilere, test ile giriş yapma koşulu getirirken bu kişilerin 10 gün karantinaya girmek zorunda olduğunu da duyurdu.

Alınan karara göre Cumartesi’yi pazara bağlayan gece saat 00.00 itibarıyla Avusturya’dan Almanya’ya gelecek olan aşılı veya iyileşen kişiler karantinaya girmek zorunda kalmayacak. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın "Yüksek riskli bölgeler" listesine aldığı ülkeler arasında, Hollanda ve Fransa’nın yanısıra Bulgaristan, Sırbistan ve Arnavutluk gibi Balkan ülkeleri de yer alıyor. Türkiye geçen sonbahardan bu yana söz konusu listede bulunan ülkelerden biri.