TURKOVAC aşısının yeni serilerinin Türkiye'deki şehir hastanelerine sevkiyatı başladı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposundaki aşılar, Ankara'dan diğer illerdeki şehir hastanelerine gönderildi. Peki 'yerli' aşı TURKOVAC neden tartışılıyor? TTB nasıl değerlendiriyor? Konuya ilişkin detaylar haberimizde.

TURKOVAC'ın yeni serilerinin sevkiyatı başladı: TURKOVAC neden tartışılıyor?

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı Türkiye'de üretilen ancak aşıya ilişkin yeterli verilerin kamuoyuyla paylaşılmadığı için tartışma konusu olan TURKOVAC aşısının yeni serilerinin Türkiye'deki şehir hastanelerine sevkiyatı başladı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposundaki aşılar, dün öğleden sonra tırlara yüklenerek kara yoluyla şehir hastanelerine gönderildi.

AA'nın aktardığınagöre, aşıların bulunduğu Pursaklar'daki depoda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü soğuk zincir sorumlusu Cengiz Koz, TURKOVAC'ın ikinci teslimatını yapmaya başladıklarını söyledi.

Aşının üretildiği fabrikadan depoya kadar sürecinin incelendiğini belirten Koz, depoya gelen aşıların soğuk zincir kartlarına bakıldığını ifade etti. Karekodlama işleminden sonra stok kaydını girdiklerini dile getiren Koz, "İlk sevkiyatımızı Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne yaptık, oradan da Ankara Şehir Hastanesine teslim edilecek" diye konuştu.

tartismali-turkovac-in-yeni-serilerinin-sevkiyati-basladi-turkovac-neden-tartisiliyor-976687-1.

Aşıların 2-8 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini bildiren Koz, aşıların 81 ile kamyon ve tırlarla ulaştırıldıktan sonra soğuk zincir araçlarıyla hastanelere sevk edildiğini kaydetti.

TURKOVAC AŞISINA İLİŞKİN TARTIŞMALAR

Sağlık Bakanlığı'nın inaktive virüs aşısı TURKOVAC için Acil Kullanım Onayı verdiğinin açıklanması üzerine aşı hakkında yeterli bilgilere sahip olunmaması tartışma yaratmıştı.

TURKOVAC aşısının bilimsel bilgi ve verilerinin yeterli düzeyde paylaşılmadığını, faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makalenin bilimsel dergilerde yayımlanmadığına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Acil Kullanım Onayı’nın bilimsel özgürlüğü ve yönetsel özerkliği olmayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından verilmesinin de bilimsel çekincelere yol açacak nitelikte olduğunu kaydetmişti.

TURKOVAC aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ise eleştirilere, "TURKOVAC’a acil kullanım onayı bağımsız komisyonlar tarafından verildi. Hiçbir tereddüde gerek yok. Gayet başarılı bir çalışma" değerlendirmesini yapmıştı.

EMA'YA BAŞVURU YAPILMADI

Öte yandan BioNTech/Pfizer, Novavax, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarına acil kullanı onayını veren Avrupa İlaç Ajansı (EMA), TURKOVAC aşısıyla ilgili, aşının Avrupa'da kullanım onayı alabilmesi için kendilerine başvuru yapılması gerektiğini belirterek, TURKOVAC'la ilgili herhangi bir başvuru gelmediğini açıklamıştı.