TÜRKŞEKER’in, arsa ve taşınmazları da el değiştiriyor. Altı ayrı kentte 108 bin metrekarelik taşınmaz, 51 milyon TL’ye özel kişi ve şirketlere devredildi.

TÜRKŞEKER’i parça parça satıyorlar

Hüseyin Şimşek

AKP iktidarları döneminde hızla ‘eriyen’ Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (TÜRKŞEKER) ait şeker fabrikaları, taşınmazlarının da elden çıkarılmasıyla yok olmanın eşiğine geldi. AKP, satamadığı fabrikaların arazi ve binalarını da elden çıkararak yerli şeker üretimine darbe vurmaya devam ediyor.

2007 yılında TÜRKŞEKER ve bağlı ortaklıklarındaki tüm kamu hisselerinin özelleştirme programına alınmasının ardından kurum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlandı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, özelleştirme işlemlerini sürekli erteledi ve son olarak 17 Ocak 2018 tarihinde özelleştirmenin 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılması kararlaştırıldı.


Giderek küçülüyor

Bu dönemde tartışmalı ihale süreçleriyle 15 şeker fabrikası özelleştirildi. Bor, Çorum, Kırşehir, Erzincan, Erzurum, Turhal, Afyon, Alpullu, Elbistan, Muş, Yozgat, Ilgın, Kastamonu ve Burdur şeker fabrikaları iktidara yakınlığıyla bilinen isimlere 4,8 milyar TL’ye satıldı. Daha sonra Kastamonu Şeker Fabrikası’nın satışı iptal edildi, üç fabrika da devredilmedi. Kurumda, 15 şeker fabrikası, 1 alkol fabrikası, 5 makine fabrikası, 1 elektromekanik aygıtlar fabrikası ve 1 araştırma enstitüsü kaldı. Pazar payı özelleştirmeden sonra yüzde 35’e kadar düşen TÜRKŞEKER, son kararlarla iyice küçüldü.

Fabrika özelleştirmeleriyle yetinmeyen iktidar, satamadığı fabrikaların da taşınmazlarını elden çıkarma yoluyla yok etmeye başladı. Son olarak dokuz ayrı satış kararı daha Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şeker fabrikalarına ait altı şehirde dokuz taşınmaz elden çıkarıldı. Şeker fabrikalarına ait toplamda 108 bin 510 metrekarelik taşınmaz, 51 milyon 70 bin TL bedelle özelleştirildi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilen taşınmazları ve bedelleri şu şekilde:

• Geçen yıl bir kamu arazisi için milyonluk özelleştirme işlemine imza atan Zentar Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 12 milyon TL bedelle bin 313 metrekare yüzölçümüne sahip Niğde Şeker Fabrikası taşınmazını ve üzerinde bulunan yapıları satın aldı.

• Bitlis’te yer alan şeker fabrikasına ait 30 bin 143 metrekarelik alan ise 9 milyon 300 bin TL bedelle Haşim Ekinci'ye satıldı.

• Balıkesir’de yine şeker fabrikası mülkiyetinde bulunan 13 bin 606 metrekarelik taşınmaz, 8 milyon 800 bin lira bedelle İstanbul Yatırım Ortak Girişim Grubu'na satıldı.

• Balıkesir’de 12 bin 476 metrekarelik başka bir taşınmaz ve üzerindeki yapılar, 8 milyon 150 bin TL bedelle HİBOT Eğitim Ticaret Sanayi İnşaat ve Turizm Ltd. Şti. tarafından satın alındı.

• Balıkesir’de bin 500 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, 2 milyon 675 bin TL’ye Hayati Öğüt'e satıldı.

• Muş'ta 5 bin 76 ve bin 956 metrekare yüzölçümlü şeker fabrikası taşınmazı, 8 milyon 790 bin lira bedelle Remzi Demircan'a satıldı.

• Eskişehir’de 19 bin 814 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, 955 bin TL’ye Selahattin Düzbasan'a satıldı.

• Eskişehir’de 2 bin 282 metrekare büyüklüğünde bir başka taşınmaz da 150 bin TL’ye yine Selahattin Düzbasan’a satıldı.

• Bayburt'ta 20 bin 344 metrekarelik taşınmaz, 250 bin TL’ye Talha Yücel'in oldu.

Hisse sattılar

Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme kararlarına göre iktidar, mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı, Amasya’nın Merzifon ilçesindeki bin 362 metrekare yüz ölçümlü taşınmazın 850 bin TL’yle Seyfettin Topçu’ya satılmasını da onayladı. Aynı kararla, Elektrik Üretim AŞ’ye ait yüzde 0,03158’lik hisse de Gama Enerji AŞ’ye 140 bin TL’ye satıldı.