Turkuaz tabloda ‘Aile hekimi izleme oranı’ uçtu: Pandemiyle değil rakamlarla mücadele

Burcu CANSU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs vaka sayılarını açıklamadıklarını itirafının ardından tartışılan turkuaz tabloda yeni bir değişiklik daha yapıldığı ortaya çıktı. 30 Eylül’de sahada yapılan filyasyonu, temaslı takibini ve sağlık kuruluşlarının hasta yükünü görmek için tabloya eklenen ‘Aile Hekimi İzleme Oranı’ ile ilgili açıklamanın ömrü bir gün oldu. Takibin en fazla yüzde 82 oranında yapıldığının açığa çıkmasının ardından bu veri 1 Ekim’de tablodan çıkarıldı.

Koronavirüs tablosunda vaka sayılarının gizlendiğini ortaya çıkaran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Pandemiyle mücadele edeceklerine rakamlarla mücadele ediyorlar” dedi.


YÜZDE 100’E YAKIN OLMASI GEREKİYORDU

Bakan Koca’nın 30 Eylül’den itibaren günlük verileri yeni bir koronavirüs tablosuyla açıklamaya başladığını belirten Emir, şunları söyledi:
“Bakan tabloya ilave bilgiler eklediklerini ve bunu da özellikle daha çok sahada yoğun filyasyon yapılması, temaslı takibi ve sağlık kuruluşlarının hasta yükünü görmek için yaptıklarını belirtti. Bakan, aile hekiminin izlemesini de önemsediklerini ifade ederek, 30 Eylül akşamı açıkladığı tabloda aile hekimi izleme oranına yer verdi.

Fakat bir gün sonra yayınlanan tabloda bu oran yoktu. Aile hekimi izleme oranının günlük tabloda yer alması sadece bir gün sürdü. Çünkü 30 Eylül akşamı duyurdukları tabloda bu oran yüzde 82 düzeyindeydi. Yüzde 100’e yakın olması gereken bu oran düşük kaldığı için bir gün içerisinde tablodan çıkartılmış oldu. Belirti göstermediği gerekçesiyle günlük koronavirüs tablosuna dahil edilmeyen binlerce vaka, sağlıklı bir şekilde takip edilemiyor.”

turkuaz-tabloda-aile-hekimi-izleme-orani-uctu-pandemiyle-degil-rakamlarla-mucadele-788324-1.