Amasya’da turnede olan tiyatro ekibini taşıyan minibüs, bir TIR’a çarptı. Ekipten üç kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı. Kültür Sanat-Sen Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Evci, kazada denetim eksikliği olduğunu dile getirdi.

Turne yolculuğu ölümle sona erdi
Baş Belası adlı oyunda aynı sahneyi paylaşan Melis İşiten, Ceyhun Fersoy ve Sergen Deveci hayati tehlikeyi atlattı. (Foto: DHA)

Işıl ÇALIŞKAN

Turnedeki tiyatro ekibinin yolculuğu 3 ölümle bitti. İstanbul Kadıköy’deki Jest Tiyatro’nun ekibi “Baş Belası” adlı oyunun bir haftalık turnesinin son gününde Çorum’daydı. Oyunu sahneleyen ekip Aykut Bektaş yönetimindeki minibüsle Samsun’a doğru yola çıktı. Minibüs, Amasya-Çorum karayolu üzerinde TIR’a arkadan çarptı.

Minibüste sıkışan ışık tasarımcısı Tolga Güleryüz, oyuncu Burak Topçu ve Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde organizatör Özgür Karataş olay yerinde hayatını kaybetti. Güleryüz’ün sosyal medyadaki son paylaşımı, oyun sonrası ekiple eğlendikleri ve "Paydos" notu eklediği görüntüler oldu. Yaralanan sürücü Aykut Bektaş ile minibüsteki Özgür Ayaz, Burak Gülçebi, Melis İşiten, Sergen Deveci, Uğur Şalvarcıoğlu, Ceyhun Fersoy ve Filiz Özbek ambulanslarla Merzifon ve Suluova’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralananlardan Ceyhun Fersoy, 80’ler dizisindeki rolüyle tanınıyor.

YOLA, GÜNDÜZ ÇIKILMALIYDI

3 kişinin yaşamını yitirmesi tiyatro dünyasını yasa boğdu. Kaza sanatçıların turne koşullarını da gündeme taşıdı. Kültür Sanat-Sen Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Ahmet Rıza Evci gündüz yola çıkılması gerektiğini savundu. Turneye çıkıldığında tüm ayrıntıların planlanması gerektiğini savunan Evci, şunları söyledi: “Tek şoförle gidilmemesi gerekiyor. Ne var ki bu pahalılıkta mümkün olduğunca masraftan kısıyorlar. Sanat emekçileri insanüstü koşullarda çalışıyor. Bir yere gidiyorsunuz sahneyi kuruyorsunuz. Dekorunu toplaman zaten gece saat 2’yi 3’ü buluyor. Gidiyorsunuz yemek yiyorsunuz. Sabah erkenden yine yola çıkıyorsunuz. Hele özel tiyatrolar için amaç olabildiğince çok sahne yapmaktır. 7 günde 7 tane oyun yapacaksanız 7 tane yolculuk yapmanız gerekir. Bu insanı telef eder. O ekipteki şoför de bu tempoya ayak uydurmak zorunda. O zaman kazanın gelmesi kaçınılmaz oluyor. Bunlar çok detay düşünülmeli. Yıllık bir pandemi dönemi geçirildi tabii ki bu insanların işe saldırması çok normal. Çünkü bir sürü birikmiş sorunun var.”

YOLA HEP ENDİŞEYLE ÇIKARIZ

“Hayatı turnelerde geçen biriyim. Bazı kazalar kadere bağlanamaz” diyen tiyatro oyuncusu Behzat Uygur, “Her yola çıkışımızda bir endişe, bir korku yaşıyoruz. Çok zaruri bir durum olmadığı müddetçe mümkün olmadığınca gece yola çıkmamaya çalışırız. Tavsiyemiz, önerimiz herkes çok dikkatli olsun. Şoför arkadaşlarımızın turnelerde mutlaka uykularını alması ve dinlenmesi lazım. Bazı kazalar kadere bağlanamaz” dedi.

Öte yandan Tiyatromuz Yaşasın Kooperatifi Yürütme Kurulu Üyesi Gizem Duman Şeşen de kazanın ihmaller sonucu ortaya çıktığını düşündüğünü dile getirerek, “Yorgun ekip neden gece yola çıktı? Şoför uykusuz muydu? Ne kadar hızlıydı? Tüm bunların cevabı bulunmalı” diye konuştu.

turne-yolculugu-olumle-sona-erdi-1090651-1.