Mersin’in Turunçlu köyünde yöre halkı ÇED halk bilgilendirme toplantısını yaptırmadı ve tutanağa “Yöre halkı taşocağı istemiyor” ifadesini ekletti.

Turunçlu'da köylüler taşocağına karşı direniyor

ABİDİN YAĞMUR

Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Turunçlu köyünde, civar köylerin su ihtiyacını karşılayan su kaynakları sınırları içinde taşocağı açılması girişimleri yöre halkının, çevrecilerin ve belediyenin tepkisine neden oldu. Köylüler, ÇED halk bilgilendirme toplantısını yaptırmadı ve tutanağa “Yöre halkı taşocağı istemiyor” ifadesini ekletti.

Uluslararası Mersin Liman İşletmecisinin liman alanını genişletme projesi uzun süredir Mersin kamuoyunu meşgul ediyor. Dava aşamasındaki projenin şehrin tek yeşil alanı olan Atatürk Parkının yok olmasına neden olacağı, şehir içi trafik yükünü aşırı derecede artıracağı endişeleri dile getiriliyor.

turunclu-da-koyluler-tasocagina-karsi-direniyor-995504-1.

Tartışmalı projede kullanılacak malzemenin temini için ise tonlarca taşa ihtiyaç var. Çevre örgütlerinin iddiasına göre, özel bir şirket tarafından Yenişehir ilçesine bağlı Turunçlu köyünde açılmak istenen taşocağının amacı liman projesinin dolgu malzemesi ihtiyacını gidermek.

O şirketin ÇED halk bilgilendirme toplantısı Turunçlu köyünde yapılacaktı ancak yöre köylüleri ve çevreciler köy meydanını kapatarak ÇED heyetinin köye girmesine izin vermedi. ÇED bilgilendirme toplantısının yapılmadığı, köylülerin yörede taşocağı istemediği tutanağa yansıtıldı ve muhtarlar tarafından imzalandı.

ÇED heyetinin köyden ayrılmasının ardından köylüler ve çevreciler köy meydanında davul zurna eşliğinde halay çekti.

Köylülerin eylemine destek veren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, taşocağının su kaynakları sınırlarına isabet ettiğini belirterek, “Burada patlatılacak dinamitler, o su gözlerinin kapanması demek. Burada taş ocağı yapmak demek buranın tarımına, doğasına ve yeşiline zarar vermektir. Artık kendi ayağımıza sıkamayız. Onun için çevreye verilen her türlü zarara ‘Hayır’ diyeceğiz. Suyumuzu, narenciye bahçelerimizi ve doğamızı koruyacağız ve bu taşocağının yapılmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

turunclu-da-koyluler-tasocagina-karsi-direniyor-995505-1.

Turunçlu Mahalle Muhtarı Durmuş Patacı da, “Taşocağının yapılmak istendiği yerde bizim su kaynaklarımız var. Bozon, Karayazı, Turunçlu içme suyu kaynakları buradan geçiyor. Burada 70’li yıllarda bir heyelan gerçekleşmişti ve burada yaşayan birçok vatandaş şehir merkezine göç etmişti. Taşocağıyla beraber bir heyelan daha yaşamak istemiyoruz. Daha önce Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin burada taşocağı vardı o zaman çok büyük patlamalar yaşanmamasına rağmen, evlerimizin camları kırıldı ve evlerimiz zarar gördü. Kesinlikle köyümüzde taşocağı istemiyoruz” dedi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, taşocağından çıkacak malzemenin liman genişletme projesi kapsamında Atatürk Parkında dolgu malzemesi olarak kullanılacağını iddia etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim ile Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can da taşocağı projesinin tarım ve yerleşim alanlarından uzak olması gerektiğine işaret ettiler.