TURYOL da her an kontak kapatabilir

2011 yılında özelleştirilen İDO’nun 1 Aralık’tan itibaren iç hat seferlerini durdurma kararı almasının ardından TURYOL da kontak kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, İDO gibi iç hat seferlerini durdurabileceklerini açıkladı. Sözcü’nün haberine göre, Can, İDO’nun iç hat seferlerini durdurmasının nedeninin maliyetlerin çok yükselmesi olduğunu söyledi. Can, geçen yıla göre akaryakıt giderlerinin yüzde 143 arttığına dikkat çekerek, “Biz de TURYOL olarak her an kontak kapatabiliriz. Maliyetlerimiz çok fazla arttı” dedi.

İDO’nun deniz ulaşımındaki payının sadece yüzde 3 olduğunu aktaran TURYOL Başkanı, “İDO’nun iç seferlerini iptal etmesinin arkasında başka neden aramaya gerek yok. Tek neden maliyetlerin artık karşılanamaz hale gelmesi” diye konuştu.

ULAŞIM KAMUSAL BİR HAKTIR
Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, İDO’nun sefer durdurma kararına tepki gösterdi, söz konusu kurumun özelleştirildiğini hatırlattı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İstanbul kent içi ulaşımının sorunlu olduğu kamuoyunun malumudur. İMO olarak İDO’nun hat iptal kararından vazgeçmesi, hatta yeni hatlar belirlemesi, yeni seferler konulmasıyla deniz ulaşımının daha da işlevli hale getirilmesini talep etmektedir. Ancak bu taleple yetinmenin mümkün olmadığı açıktır. İDO özelleştirilmesi bütün sonuçlarıyla yok sayılmalı, kamunun hiçbir şekilde zarara uğratılmadan işletmenin yeniden kazandırılması sağlanmalıdır. Kent içi ulaşım, özel şirketleri zengin etme aracı değil, kamusal bir haktır.”