TUSİAD’ın iktidarın politikalarına yönelik eleştirileri Erdoğan’ı kızdırdı. TÜSİAD Başkanı Turan’ın eleştirilerine Erdoğan’dan ‘Haddini bil’ çıkışı geldi.

TÜSİAD’a bile tahammülü yok
TÜSİAD heyeti geçen hafta CHP’yi ziyaret etti. (Fotoğraf: AA)

Ekonomi Servisi

Patronlar örgütü Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) başta ekonomi olmak üzere iktidarın her alanda izlediği politikaya dair utangaç eleştirilerini sürdürüyor. TÜSİAD’ın son dönemde yaptığı çıkışlar aynı zamanda AKP sonrası döneme hazırlık olarak da yorumlanıyor.

Dün TÜSİAD’in Yüksek İstişare Toplantısı’nda konuşan Turan, “Rekabetçi kur ve cari fazla politikaları günümüze uyumlu değil ve istenilen sonucu vermiyor. Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz. Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz. İzlenen ekonomi politikalarıyla gelirlerimiz eriyor” ifadelerini kullandı.

Turan eleştirilerini şöyle sıraladı:

•Büyüme kalkınma için tek başına yeterli olmuyor. Fakirleşerek büyüyoruz.

•Son 14 yılın genişlemeci para politikası döneminin kapandı.

•Türkiye enflasyonu kontrol edemiyor. Önümüzdeki dönemde üç haneye çıkma ihtimali var.

•Sabit gelirliler enflasyon baskısını derinden hissediyor. Kentli, eğitimli orta sınıfların gelirleri erozyona uğruyor.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın yaptığı konuşmaya AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis kürsüsünden “Haddini bil” çıkışıyla yanıt verdi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan adeta TÜSİAD Başkanı Turan’a sopa gösterdi. "Eğer TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın" diye konuşan Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Turan’ın açıklamalarına "Sen daha çıraksın, kalfa dahi olamadın. Dün bir, bugün iki... Ne oldu ki ders vermeye kalkıyorsun. Önce haddini bil! Haddini bil! Sizler aynı merkezden idare ediliyorsunuz. CHP, oradan neyi sufle ediyorlarsa siz de aynı şekilde konuşuyorsunuz. Bu kapı yerli ve milli duruş sergileyene açıktır, sergilemeyene kapalıdır” ifadeleriyle karşılık verdi.

KRİZ UĞRAMADI

20 yıllık AKP iktidarı ile iç içe geçen sermayedarlar kulübü, alınan kararlardan rahatsız olduğunu yüksek sesle söylemeye başladı. Ancak bu rahatsızlığın nedeni geniş halk kesimlerinin yaşadığı krizi onların da deneyimlemesinden kaynaklı değil. Zira, yüksek enflasyon sabit gelirlerinin satın alma gücünü eritirken sermaye kârlarını artırdı. Emek gelirlerinin GSYH içindeki payı azalırken sermaye payında ise ciddi bir yükseliş yaşadı. Yılın ilk çeyreğinde emeğin GSYH içindeki payı yüzde 31,5'e gerilerken, sermayenin payı yüzde 47,6'ya yükseldi. Aynı dönemde İşgücü ödemeleri yüzde 59,7 artarken, net işletme artığı yüzde 88 oranında arttı. 2021 ve 2022 yıllarında üst üste emek geliri ortalama GSYH büyümesinin oldukça altında kalırken sermaye geliri ortalama GSYH büyümesinin çok üzerinde arttı.

MUHALEFET GÖRÜŞMELERİ

Orhan Turan mart ayında TÜSİAD’ın yeni başkanı seçildi. Bakan Nebati’nin tepki çeken “büyümeyi tercih ettik” açıklamasına yanıt vermekten geri durmadı. Turan, TÜSİAD heyeti ile 9 Haziran’da CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. TÜSİAD’ın son dönem çıkışları:

30 Mayıs: “Global görünüm lehimize değil. Enflasyonda her geçen gün hedef dediğimiz noktadan uzaklaşıyoruz.”

7 Haziran: “Rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz.”