TÜSİAD, ABD Hazine Bakanlığı'nın Türk şirketleri yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığı iddiasını doğruladı.

TÜSİAD, ABD'den mektup geldiğini doğruladı

TÜSİAD, Joe Biden yönetiminin Türk şirketleri, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmama konusunda uyardığı iddiasını doğruladı.

TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını takip eden günlerde ABD ve AB başta olmak üzere 30'dan fazla ülke Rusya'ya yönelik yaptırım kararları almıştır. Bugün çeşitli basın organlarında yer aldığı üzere, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD'a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır."

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan haberde; Türk iş şirketlerine bir uyarı mektubu gönderen ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo'nun, ABD’nin yaptırım uyguladığı Ruslarla iş yapan şirketlerin yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti. Haziran ayında Türkiye’ye gelen Adeyamo, bu hafta sonu da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’la telefonda görüşmüştü. ABD, görüşmeye ilişkin açıklamasında Rus kurum ve kişilerin Türkiye’yi kullanarak yaptırımları delmeye çalıştığını belirtmiş ve Türkiye’nin bu konuda uyarıldığını belirtmişti.