Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, enflasyonla mücadelede gerekirse büyümeden taviz verilmesi gerektiğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyonla büyümeyi tercih ettik. Yoksa çok sert tedbirler alabilirdik” açıklaması yapmıştı.

TÜSİAD Başkanı'ndan Nebati'nin açıklamasına: Enflasyonla mücadelede gerekirse büyümeden taviz verilmeli
Fotoğraf: AA

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından dün düzenlenen "ESİAD Yatırım Zirvesi"ne katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında küresel gelişmelere değinen Turan, koronavirüs salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile global çapta gıda ve lojistik krizinin başladığına dikkat çekti.

Türkiye gibi ülkelerin bu durumdan çok daha fazla etkilendiğini belirten Turan, bunun aşılması için yüksek katma değerli üretime yönelmek gerektiğini ve enflasyonla mücadelenin gerekirse büyümeden taviz verilerek yapılması gerektiğini kaydetti.

Turan, “Enerji sorunu, arz zincirindeki bozulma ve gıda arzı sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Tedarik zincirindeki değişim ve kopma, pandemi öncesinde başlamıştı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki radikal tedbirler ile önemli bir kırılma yaşandı. Bir de buna ek olarak 2008 krizinden sonra şahit olduğumuz rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz” dedi.

"DOĞRU ADIMLAR ATILMALI"

TÜSİAD Başkanı turan, Türk ekonomisinde geride bırakılan son 10 yıllık dönemde, yapısal problemlerin, kırılganlıkların arttığını söyledi. Ekonominin gelişimi için hukukun üstünlüğü, kurumların güçlenmesi, para ve mali politikalarındaki istikrar, eğitim ve işgücü alanında da doğru adımlar atılması gerektiğini bildiren Turan, şöyle konuştu:

“Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya zorlu ama aynı zamanda iktisadi açıdan muazzam potansiyeller barındırıyor. Son 2 yılda Türkiye’de girişimcilik ekosistemi önemli bir ivme kazandı. Ama bizim gelecek için umutlarımızı taze tutabilmek adına yol haritasına ihtiyacımız var. Kalkınmanın ana unsurları insan, bilim ve kurumlardır. İnsanı temel alan konular hayata geçirilmeli. Nitelikli eleman yetiştirip bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmalıyız. Ekonomiden demokrasiye kadar tüm alanlarda kapsayıcı kuralları hayata geçirmeliyiz.”

BAKAN NEBATİ NE DEMİŞTİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP’nin Kızılcahamam kampında, enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettiklerini söylemişti.

Bakan Nebati, şöyle demişti:

"Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapabilirdik. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL'ye geçerek bir yandan doları frenledik, diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar."

(ANKA)