TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, krediye erişimin her geçen gün zorlaştığına dikkat çekti, "Yoğun regülasyon döneminden geçen finansal kesimin bu regülasyonlar çerçevesinde kredi vermesi daha da zorlaşıyor" diye konuştu. Basının asgari ücretle ilgili sorularını da yanıtlayan Turan, "Günün koşullarına göre bir ayarlama yapılacaktır" dedi

TÜSİAD Başkanı Turan'dan asgari ücret mesajı
Fotoğraf: AA

2023 yılında uygulanacak asgarü ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan 'günün koşullarına göre' bir ayarlama yapılacağını söyledi. Yapılan zammın ardından 'küçük ve emek yoğun' olarak tanımladığı şirketlerde sıkıntılar doğabileceğini kaydeden Turan, belirli rezizyonlar yapılabileceğini söyledi.

Sözcü'nün aktardığına göre, Turan BESİAD-GESİFED İş İnsanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'KREDİYE ERİŞİM HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR'

Krediye erişime ilişkin konuşan Turan, atılan adımların hedeflere ulaşmada yeterli gelmediği durumda iktisadi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Turan, "Yoğun regülasyon döneminden geçen finansal kesimin de bu regülasyonlar çerçevesinde kredi vermesi daha da zorlaşıyor. Unutmayalım ki, sağlıklı işleyen üreten, istihdam yaratan bir reel kesimin arkasında bu süreci destekleyen sağlıklı işleyen bir finansal sektöre ihtiyaç var. Uyguladığımız politikaları dizayn ederken bu süreçleri göz önünde bulundurmalıyız" diye konuştu.

'REFAH KAYBIMIZ YÜKSEK'

Turan, "2013’ten bu yana global ekonomiden aldığımız payın hızla düşmesi hepimizi düşündürmeli. Bundan 10 yıl evvel ülke ekonomimizin dünyadan aldığı pay yüzde 1,2’lerdeyken bugün bu pay yüzde 0,8’e kadar düşmüş durumda. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7’lik bir büyümeyi yakalamamıza rağmen, ekonomideki öncü göstergeler hem ihracatımızda, hem iç ekonomide ve üretimde yıl sonuna doğru hızlı bir yavaşlamayı işaret ediyor. Cari açık halen artış trendinde. Enflasyon hedeflediğimiz seviyelerde değil, refah kaybımız yüksek" ifadelerini kullandı.

'ASGARİ ÜCRET GÜNÜN KOŞULLARINA GÖRE AYARLANACAKTIR'

Turan, konuşmasının ardından basının asgari ücretle ilgili sorularını da yanıtladı. Asgari ücret konusunda "Günün koşullarına göre bir ayarlama yapılacaktır" diyen Turan küçük şirketlerde ve emek yoğun şirketlerde sıkıntılar doğabileceğini ve bu konuda revizyonlar yapılabileceğini söyledi.