Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı dava üçüncü gününde devam etti. Mahkeme davayı ertelerken Demirtaş’ın avukatı Karaman tutuklamaların siyasi olduğunu vurguladı

Tutuklamaların sebebi siyasi

POLİTİKA SERVİSİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana dava dosyası Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3’üncü gününde sona erdi. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya Demirtaş katılmadı. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde olan Demirtaş, sağlık sorunları gerekçesiyle mazeret bildirdi. Dava 27 mayısa ertelenirken, mahkeme heyeti, Demirtaş’ın tutuklanmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı belgeleri talep etti.

KISITLILIK SÖZ KONUSU

Duruşma da söz alan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, UYAP sisteminde dosyasının kısıtlandığını ve artık basit bir şüphe olmadığını söyledi. Mahkeme heyetinin her seferinde bu konunun çözüleceği sözünü verdiğini ancak yapılmadığını belirten Karaman, “Bize kısıtlama söz konusudur. UYAP’ta SEGBİS çözüm tutanakları ve duruşma tutanaklarını görüyoruz ancak dosyaya gelen belgeleri görmüyoruz” dedi. Mahkemenin bir üye tayin etmesini talep eden Karaman, “Elektronik imza ile avukat portalı üzerinden inceleme yapılsın, tutanak altına alınsın. Mahkeme bakanlıkla yazışma yapsın. Mahkemenin bir keşif yapılmasına dair karar oluşturmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

6-8 Ekim Kobani olayları ile ilgili milletvekilleri hakkında açılan soruşturmaların tamamının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından davaya dönüştürüldüğünü vurgulayan Karaman, şunları söyledi: “Bugün Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ derdest olan ve 5 yıldır işlem görmemiş, hâlâ bazı MYK üyelerinin ifadelerinin dahi alınmadığı bir soruşturmadan tutuklandı. Böyle bir tutuklama olursa biz size yalancı da deriz. Sahtecilik de yapıyorsunuz, siyasetin güdümünde hareket ediyorsunuz deriz. Hepimizin huzurunda çok açık şekilde yapılıyor, Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandıktan bir gün sonra Cumhurbaşkanı çıkıp, çok açık şekilde ‘bırakamayız’ diyor. Bugün tarihsel bir süreç yaşanıyor bunların tarihe not düşmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı’nın hazırlayamadığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na hazırlatamadığı bir soruşturma ile bugün Demirtaş ve Yüksekdağ rehin tutuluyor. Eğer sizin mahkemeniz 6-8 Ekim olaylarında suçun vasfına yönelik bir değişim olduğunu düşünseydi bu kanaatte olsaydı bir ek savunma talep ederdiniz.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.