İstanbul’da ‘dur’ ihtarına uymadığı için polis kurşunuyla öldürülen Erhan Eser’in davasında tanık polisler, eski meslektaşları Karaca’yı savundu. Eser Ailesi’nin avukatları “Deliller karartıldı” derken Karaca tutuklanmadı.

Tutuklamaya ret
Erhan Eser

Haber Merkezi

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde polisin ‘dur’ ihtarını dinlemediği gerekçesiyle öldürülen Erhan Eser’in davasında, eski polis memuru Hamdi Karaca için tutuklama kararı çıkmadı.

Beylikdüzü’nde 28 Mart 2022’de kurulan polis uygulama noktasında “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla polisin açtığı ateş sonucu 23 yaşındaki Erhan Eser hayatını kaybetti. Eser’i vurduğu belirtilen polis Hamdi Karaca, olayın yaşandığı gün gözaltına alındı. Karaca, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinden sonra Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Sulh Ceza Hâkimliği de polis Karaca’yı, “kamu görevlisi olması” ve “kaçma şüphesinin bulunmaması” iddiasıyla adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Karaca hakkında 21 Ekim 2022’de iki sayfalık iddianame düzenlendi. İddianamede, polisin Eser’in vurulabileceğini öngörmesine rağmen ateş ettiğini belirterek, “olası kast ile öldürmek” suçlaması ile cezalandırılmasını istedi.

‘TEKERE ATEŞ ETTİM’

Davanın ilk duruşması Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Eser’i vuran Karaca duruşmaya takım elbise ile katıldı. Kimlik tespiti yapılan Karaca, 30 Temmuz’da polislikten başka bir nedenden ötürü ihraç edildiğini paylaştı. Kimlik tespitinin ardından Karaca, savunma yaptı: “Bize karşı bir silah saldırısı olduğunu düşündüm. Silahımla aracı durdurmak için sol ön tekerleğe ateş etmeye başladım. Beni geçtikten 15 metre sonra atış yaptım. Daha sonra hemen koşarak, polis aracı ile takip etmeye başladık. 100 ve 150 metre boyunca aracı takip ettik. Araç daha sonra durdu. Aracın yanına vardığımızda 4 kişi inmişti. Direksiyonda bulunan Erhan Eser ise hareketsiz duruyordu. Yüzünün solgun olduğunu görünce hemen kontrol ettik ve merminin isabet ettiğini gördüm. Kendi aracımızla hastaneye götürmesini sağladım. Hastaneye vardığımızda üzerinde herhangi bir kimlik olmadığı için kimliğini tespit edemedik. Kimlik tespiti yapılamadığı için kan da bulamadık. Bu nedenle kan kaybından yaşamını yitirdi.”

MA’da yer alan habere göre, Mahkeme Başkanı, “Araçta silah olduğuna baktın mı?” diye sordu. Karaca ise o esnada silahın olup olmadığını kontrol etmediklerini söyledi. Karaca, daha sonra beraatını talep etti.

ÇELİŞKİYE DİKKAT ÇEKTİ

Duruşmada söz alan Avukat İshak Demirel, Polis Karaca’nın daha önce verdiği ifadeler ile şu anki ifadeler arasında çelişkiler olduğunu söyledi. Karaca’nın daha önceki ifadesinde “arkadaşlarının güvende olduğunu” hatırlatan Demirel, “Şimdi ise tehlikede olduğunu ifade etti. Hangisi doğru?” diye sordu. Daha sonra söz alan Erhan Eser’in babası Ahmet Eser, şikâyetçi olduğunu kaydetti.

Polisler de ‘tanık’ olarak dinlendi. Polis Ufuk Tarhan, amiri olduğu Karaca’nın ateş ettiğini görmediğini söyledi. Ardından dinlenen polis Arif Avcı da, Karaca’nın tekerleğe doğru ateş ettiğini ileri sürdü.

‘DELİLLER KARARTILDI’

Soruşturmanın etkili bir şekilde yapılmadığını söyleyen Avukat Negehan Avçil, delillerin bu haliyle karartıldığını savundu, Karaca’nın şu anda kamu görevlisi olmadığını ve tutuklanması gerektiğini vurguladı.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Eser’in arkadaşı Yusuf Örs’ün dinlenmesi için hazır edilmesine, Büyükçekmece Adliyesi’nin adli emanetinde bulunduğu belirtilen mermi çekirdeğinin ile kovanının Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmesine ve yerden sekip sekmediğinin incelenmesine karar verdi. Duruşmaya katılma talebinde bulunan avukatların talebini kabul eden mahkeme, sanığın tutuklanması talebini reddederek, duruşmayı 26 Nisan’a erteledi.