Tutuklanan Kulp Belediye Eş Başkanları'na patlamayla ilgili suçlama yöneltilmemiş

Kulp’ta 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili tutuklanıp yerlerine kayyum atanan Kulp Belediyesi eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay'a, sorgularında olaya dair doğrudan tek bir suçlama dahi yöneltilmediği öğrenildi. Buna rağmen soruşturma dosyasına “gizlilik” getirildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçkorur Mahallesi’nde 12 Eylül günü yaşanıp, 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin Kulp Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp, dün çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Kulp Belediyesi eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ile Fatma Ay, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay’a dair dosyaya dair kimi bilgilere ulaşıldı. Söz konusu bu 5 isim, Kulp Belediyesi’ne ait bir aracın saldırının gerçekleştiği yerde patlamadan kısa süre önce görüldüğü iddiası ve tanık ifadeleri üzerine gözaltına alınmıştı.

Edinilen bilgilere göre, tutuklanan her 5 isme ne emniyet ne de savcılık sorgularında bu yönlü bir suçlama yöneltilmedi.

Buna rağmen patlama soruşturması dosyası şüphelisi olarak "Örgüte üye olma", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" suçlaması yöneltilen 5 kişi, neyle suçlandıklarını bilmeden Kulp Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Şüpheliler, savcılık kararıyla dosyaya “gizlilik” getirildiğini de ancak mahkeme safhasında öğrenebildi.

'OLAY HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?' DİYE SORULDU

Mahkemeye çıkarılan Belediye eşbaşkanları Taş ve Ay'a, "Olay hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Saldırıyı kınayan eşbaşkanlar, böyle bir olayla suçlandıklarını basın üzerinden öğrendiklerini ve üzüntü duyduklarını ifade etti. Eşbaşkanlara yine "Olayın kim tarafından yapılmış olabileceği", "O an nerede oldukları" ve "Belediye araçlarına garajdan çıkma talimatını kimlerin verebileceği" yönünde sorular soruldu.

Olayla ilgili hiçbir suçlayıcı soru yöneltilmeyen Belediye eşbaşkanları, araçların belediyeden talep durumunda kendilerinin talimatıyla çıkabileceğini, araç sorumlularının da ihtiyaca göre buna karar verebileceği yanıtını verdi. Ancak patlamanın yaşandığı yerde herhangi bir çalışmalarının olmadığını vurgulayan eşbaşkanlar, belediye aracının patlama yerine yaklaşık 20-25 kilometre uzaklıkta olan başka bir köyde olduğunu söyledi.

‘ÇALIŞMALAR KOLLUĞA BİLDİRİLİYOR’

Eşbaşkanlar, daha önce valilik ve kaymakamlıklara verilen yetkiler nedeniyle yapılacak her çalışmanın önceden kolluğa bildirildiğini ve kolluğun uygun gördüğü süre boyunca çalışma alanında kalınabileceğini de hatırlattı. Mahkeme, buna rağmen belediye eşbaşkanları ve diğer 3 isim hakkında tutuklama kararı verdi. Ne tutuklanan yöneltilen suçlamalara ilişkin hiçbir somut delil gösterilemeden cezaevine konuldu.