Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Bulu’nun atanmasını protesto eden öğrencilere yönelik baskılar artıyor. Bir aydan uzun süren eylemlerde tutuklananların sayısı 8’e yükselirken arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrenciler, “AKP’ ile uzlaşmayacağız” dedi.

Tutuklananların sayısı 8’e yükseldi: ‘AKP ile uzlaşmayacağız’

Haber Merkezi

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasına tepki gösteren öğrencilere yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklama furyası sürüyor. 2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılan eylemden sonra düzenlenen polis operasyonları ile gözaltına alınan 4 kişi daha tutuklanırken, 1 kişi ev hapsine alındı. Tutuklanan öğrencilerin sayısı 8’e yükseldi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ dün sabah saatlerinde İzmir’de gözaltına alınırken Avukatı Özgür Urfa, BirGün’e yaptığı açıklamada “Gözaltı kararının nedenini henüz bilmiyoruz. Polisler Beyza’ya gözaltı sebebinin ‘sosyal medyadaki Boğaziçi paylaşımları ve kurduğu Whatsapp grubu olduğunu söylemiş” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İzmir Barosu, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemi sırasında gözaltına alınan iki kadının çıplak arama iddialarını yalanlayan İzmir Valiliği’ne cevap verdi. Yapılan açıklamada, “İşkence faili şüpheli kolluk görevlilerinin eşgalleri müvekkil görüşmeleri sonucunda avukatlarınca tespit edilmiş ve haklarında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Adana’da Boğaziçi dayanışması eyleminde gözaltına alınıp serbest bırakılan Gülşah Şahin ise bir saat gözaltı aracında bekletildiklerini ve üst aramasında kadın polisin kendilerini taciz ettiğini iddia etti. Şahin’in Avukatı Baran Taygun Metin, taciz olayının mahkeme kayıtlarına geçirildiğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve bileşenlerinin kayyum rektöre karşı 4 Ocak’tan bu yana direndiğini hatırlatan Sol Genç, gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. Rejimin baskı aygıtlarıyla en sert ve hukuksuz şekillerde haklı direnişi bastırmaya çalıştığına değinilen açıklamada, “Gençliğe işsizlik ve geleceksizlikten başka bir vaadi olmayanlar, biat etmiş bir gençlik için eğitimi niteliksizleştirip üniversiteleri yandaş akademisyen yuvasına dönüştürmeye çalışıyor. Buna karşı duran Boğaziçi’den başlayan isyanın çevresinde, toplumsal muhalefeti de besleyen yeni bir öğrenci hareketi doğmasından korkuyorlar. Bu yüzden arkadaşlarımız hedef gösteriliyor” ifadeleri yer aldı. “Gençliğin AKP’yle uzlaşmayacağı” belirtilen açıklamada, “Arkadaşlarımız serbest bırakılsın! Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” denildi.

tutuklananlarin-sayisi-8-e-yukseldi-akp-ile-uzlasmayacagiz-839068-1.

BOĞAZİÇİ’NE DESTEK BÜYÜYOR

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine destek vermek için yurt dışında da protestolar düzenlendi. Almanya, Fransa, İspanya, Yunanistan ve ABD’deki eylemlere çok sayıda kişi katıldı. Almanya’nın Münih şehrinde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler öğrencilerin kayyum rektöre karşı devam eden direnişine destek verdi.

Eylemde konuşan CHP Bavyera Münih Birliği Başkanı Gülbey Kılıç, “Boğaziçi Üniversitesi’nde liyakat esası gözetilmeksizin ‘Kayyum zihniyetinin sonucu’ olarak yapılan atama kabul edilemez. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin haklı mücadelesine müdahale edilmesini ve öğrencilere karşı hukuksuzca yapılan şiddeti ve antidemokratik uygulamaları bir kez daha reddediyoruz” dedi. İspanya’da ise yüzden fazla kişi Türkiye’nin Barselona Başkonsolosluğu önünde toplandı Sloganlarla başlayan eylem, protestocuların havaya kep fırlatmasıyla sona erdi.

NEFRET SÖYLEMİNDEN VAZGEÇİN!

83 demokratik kitle örgütü yaptıkları ortak açıklamada, “Yetkilileri LGBTİ+’lara nefret söyleminden vazgeçmeye, LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması kararından geri dönmeye, polis şiddeti ve gözaltıları sonlandırmaya çağırıyoruz” dedi. Açıklamada “Öğrencilerin demokratik üniversite taleplerinin yanındayız. LGBTİ+’ların hak mücadelesi hepimizin mücadelesidir” ifadeleri yer aldı.

BASKILARA SON VERİLSİN

“Üniversitenin dışarıdan herhangi bir baskıya maruz bırakılması kabul edilemez” diyen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim elemanları da Boğaziçililere destek açıklaması yaptı. Açıklamada, “Evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda öğrencilere yönelik baskıların sona ermesini talep ediyoruz” denildi.