Tutuklu Fransız muhabir için Paris’te protesto

DEFNE GÜRSOY
defnegursoy2013@hotmail.com

8 Mayıs’tan beri Gaziantep’te tutukluluğu devam eden Fransız fotomuhabir için Paris’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi. Cuhmurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Devlet ve Hükümet Başkanları toplantısına katılmak üzere Brüksel’de olduğu ve Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmeden özellikle birkaç saat önce örgütlendi.

Reporters Sans Frontières (RSF)-Sınır Tanımayan Gazeteciler, Depardon’un annesinin de bulunduğu bir gösteride, genç muhabirin bir an önce serbest bırakılması için Büyükelçilik mensuplarıyla görüşme talep ettiler. Büyükelçilik taleplerini reddederek, kalabalığın dağılması için güvenlik güçlerine haber verdi.

8 Mayıs’ta National Geographic dergisi için çekim gerçekleştirirken tutuklanan Mathias Depardon, 21 Mayıs’tan beri açlık grevinde. RSF Genel Sekreteri Christopher Deloire, “Fransız hükümetinin gerekli mercilerle görüşerek Depardon’un derhal serbest bırakılması için bir an önce harekete geçmesini de talep ediyoruz. Bugünkü görüşmede Macron’un bu talebi bizzat Sayın Erdoğan’a iletmesi en büyük temennimiz” diye ekledi.