Tutuklu gazeteci Gençay’ın Sivas Yarı Açık Cezaevi’nde ‘çıplak arama’ya maruz bırakıldığı iddia edildi

Tutuklu gazeteci Gençay'ın cezaevinde ‘çıplak arama’ya maruz bırakıldığı iddia edildi

Haber Merkezi

Tutuklu gazeteci Aslıhan Gençay’ın nakledildiği Sivas Yarı Açık Cezaevi’nde kötü muamele ve ‘çıplak arama’ya maruz bırakıldığı iddia edildi.

1992’de ‘terör örgütü üyesi olmak’tan hapis cezası alan Gençay, 19 Aralık 2000’de cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş’ operasyonundan yaralı olarak kurtuldu. Operasyonun ardından yakalandığı Wernicke Korsakoff hastalığı nedeniyle tahliye edildi.

Tahliye edildiği dava kapsamında 2016’da tekrar tutuklanan Gençay, Sivas Yarı Açık Cezaevi’ne gönderildi. 21 Ekim’de Kayseri Cezaevi tarafından iyi hal raporu ile kalan son yılını denetimli serbestlik ile sonlandıracak olan Gençay’ın Sivas Yarı Açık Cezaevi’nde yaşadıklarını arkadaşı Melek Bengü Şahin BirGün’e anlattı.

Arkadaşının yalnızca giriş çıkış işlemleri ile serbest olması gerektiğini söyleyen Şahin, “22 Ekim’de görevli memurların önce kötü muamelesine ve ardından ‘çıplak arama’ dayatmasına maruz kaldı” dedi. Gençay’ın ‘çıplak arama’ yaptırmak istemediği için tahliyesinin gerçekleşmediğini belirten Gençay, “Aslıhan hakkında soruşturma başlatıldı. Eğer soruşturmadan olumsuz bir sonuç çıkarsa 1 yıl daha yatmak zorunda kalacak. Tutanağa da çıplak arama değil, aramayı reddetti diye işlediler” diye konuştu.

ARAMAYA DİRENDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

“Çıplak aramanın neden gerektiği konusunda soru sorulduğunda, Bu yasal prosedür, herkese arama yapılıyor; uyuşturucu taşıyıp taşımadığınızı bilemeyiz” dediklerini savunan Şahin, şunları öne sürdü:

“Cezaevi müdürü ile görüşme talep ettiğinde karşılığında müdür ile görüştürülmemiş; ‘çıplak arama’ ile ilgili adalet bakanlığına dilekçe yazmak istediğini söylemiş. ‘Adalet bakanı da, devlet de biziz’ denmiş. Tüm bu görüşmeler sırasında, bedensel bütünlüğüne karşı hakkını savunan Aslıhan’a kendilerinin tehdit edildiğine ve aramaya direndiğine dair tutanak tutulmuş ve soruşturma açılmış. Denetimli serbestlik talebi bu soruşturma ile birlikte reddedilmiş, tebliğ edilen ret cevabında, Sivas Yarıaçık cezaevi kurulu, ‘görevlilere hakaret veya tehditte bulunmak, aramaya karşı çıkmak’ maddelerini belirtmiş. Soruşturma kapsamında Aslıhan’ın savunmasında belirttiği ‘çıplak arama’dan bahsedilmemiş, aslında 3 kere arandığı halde aramaya karşı direndiği yazılmış.”