Diyarbakır E Tipi’nde aralarında gazeteci Zehra Doğan’ın da olduğu 20 kadın tutuklu Tarsus’a sürüldü. Ayrıca Düzce T Tipi’nde ise tutuklulara hücre cezası verildiği bildirildi

Tutuklulara sürgün ve işkence

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Düzce T Tipi Hapishanesi’nde tutukluların sürgün edilip 50 güne varan hücre cezaları verildiği ortaya çıktı. BirGün’e konuşan tututklulardan Abdullatif Teymur’un ablası Gülseren Yıldırım “Evlatlarımız hem işkenceye hem de cezalara maruz kalıyorlar” dedi. Siyasi mahkûmlara yapılan işkence ile gündeme gelen Kazım Kaya yönetimindeki Düzce T Tipi Cezaevi’nde zulüm bitmek bilmiyor.

Ayakta sayım vermeyi kabul etmedikleri için işkenceye uğrayan 21 siyasi tutuklu hem sürgün edildi hem de hücre ve disiplin cezalarına maruz kaldı. Hücre cezası alanlardan Abdullatif Teymur, yaşanan hak ihlallerini ablası Gülseren Yıldırım aracılığıyla anlattı.

Verilen cezaları kardeşi Abdullah Teymur ile telefonda yaptığı görüşmede öğrenen Yıldırım, 25 Eylül’de ayakta sayımı kabul etmeyen mahkûmlara günlerce işkence ve kaba dayak uygulandığını aktardı. Yıldırım, ayrıca 50’şer gün hücre cezasına çarptırıldıklarını kaydetti. İşkenceye uğrayan tutukluların hâlâ nefes almakta zorluk çektiklerini ve ağrılarının devam ettiğini belirten Yıldırım, buna rağmen hastaneye götürülmediklerini aktardı. Yıldırım, cezaevi müdürü Kazım Kaya hakkında, tutuklulara yönelik işkence emri verdiği, onlara ırkçı ve militarist söylemlerde bulunduğu iddiasıyla, Adalet Bakanlığı’na, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve cezaevi infaz savcılığına suç duyurusunda bulundu. Kardeşinin ve arkadaşlarının can güvenliğinin kalmadığını belirten Yıldırım, bu zulmün sonlandırılmasını istedi.

Tarsus’a sürgün
Öte yandan Diyarbakır E Tipi Hapishanesi’nde aralarında gazeteci Zehra Doğan’ın da bulunduğu 20 kadın tutuklu, Tarsus T Tipi Hapishanesi’ne sürgün edildi.