Tutukluluğa devam kararı hukuksuzluğun yansıması

DİLAN ESEN

Libya’da öldürülen MİT mensuplarına ilişkin haberler gerekçe gösterilerek tutuklanan 6 gazeteciden 3’ü dün tahliye edildi. Tutukluluğuna devam karar verilen gazeteciler Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in avukatları Hüseyin Ersöz ve Celal Ülgen, kararı BirGün’e değerlendirdi. Tahliyesinin ardından HalkTV’de Ayşenur Arslan’ın sunduğu programa katılan Barış Terkoğlu, “OdaTV’deki arkadaşlarımız ne yaptıysa gazetecilik adına yaparlar. Bazı insanların sistematik olarak içeride tutulması gerekiyor. Bunun için de sürekli bir gerekçe bulmaları gerekiyor. Bunlar gerçekçi gerekçeler değil” diye konuştu.

tutukluluga-devam-karari-hukuksuzlugun-yansimasi-748900-1.3 gazeteci hakkında tutukluluğa devam kararı verilmesine tepki gösteren avukatlar hukuksuzluğa dikkat çekti. Kararın hukuksal argümanlarla açıklanamayacağının altını çizen Ülgen, “Ne yazık ki siyaset yargının tam ortasındadır. Tek adam rejiminin en tepesinde duran kişi yargıyı intikam aracı gibi kullanıyor” dedi.

Yargılama sırasında savcının Murat Ağırel’e olan tutumuna da değinen Ülgen, şu ifadeleri kullandı:

“Pelikan örgütünün ne kadar etkili olduğunu ve Ağırel’in Sarmal kitabında yer alan ilişkiler yumağının açıklanmasından duyulan öfkenin yansıdığını gördük. Türkiye büyük bir hukuk tutulması yaşamaktadır. Mahkemeler ve savcılar artık taraflılar.”

'SERBEST BIRAKILMALILARDI'

tutukluluga-devam-karari-hukuksuzlugun-yansimasi-748901-1.Av. Hüseyin Ersöz ise şunları dile getirdi:

“Aslında gazetecilerin hukuki durumu birbirinden farklılık göstermemesine rağmen tekrar cezaevine gönderilmesi hukuka aykırılık. Bu dava basın ve ifade özgürlüğünün üzerine gölge düşüren bir fiili durum yaratıyor. Tamamen hukuk kurallarının uygulandığı bir düzende tüm gazetecilerin serbest bırakılması gerekiyordu. Teknik olarak aralarında bir fark var ama hukuki olarak bir fark söz konusu değil.”