TÜVTÜRK’ün Muğla İstasyonu’nda süren direniş 10’uncu ayına girerken Eskişehir ve Urfa istasyonlarındaki direniş ise 6’ıncı ayını geride bırakmak üzere. İşçilerden Zeki Çerçi, Burcu Karaova ve Sultan Türk BirGün’e konuştu. Nakliyat-İş Sendikası’nın, TÜVTÜRK Taşıt Muayene İstasyonları’nda örgütlenmesi üzerine işten çıkartılan işçilerin, işlerine geri dönebilmek için başlattıkları direniş sürüyor. Sendikaya üye oldukları için Muğla, Bodrum, Marmaris ve […]

TÜVTÜRK işçileri zafere yakın

TÜVTÜRK’ün Muğla İstasyonu’nda süren direniş 10’uncu ayına girerken Eskişehir ve Urfa istasyonlarındaki direniş ise 6’ıncı ayını geride bırakmak üzere. İşçilerden Zeki Çerçi, Burcu Karaova ve Sultan Türk BirGün’e konuştu.

Nakliyat-İş Sendikası’nın, TÜVTÜRK Taşıt Muayene İstasyonları’nda örgütlenmesi üzerine işten çıkartılan işçilerin, işlerine geri dönebilmek için başlattıkları direniş sürüyor.

Sendikaya üye oldukları için Muğla, Bodrum, Marmaris ve Fethiye İstasyonları’nda çalışan 18 işçi ile Eskişehir ve Urfa İstasyonları’nda çalışan 30 işçi işten çıkarılmıştı. İşçiler bunun üzerine iş yerinden ayrılmayarak kurdukları çadırlarda direniş başlatmışlardı.

İŞE İADE DAVALARINI KAZANIYORLAR

Nakliyat-İş Sendikası Muğla Temsilcisi Zeki Orkun, işçilerin sendikalarına üye olduktan sonra işten çıkartıldıklarını belirterek, bunun üzerine işe iade davası açtıklarını söyledi. Orkun’un verdiği bilgiye göre; Muğla istasyonunda çalışan 13 işçinin tamamı işe iade davalarını kazanırken, mahkeme iş akdinin feshinin sendikal nedenlerle olduğunu hükmederek, işçilerin işe iadesine karar verdi.

Ayrıca mahkeme, işe iade kararı verilen işçilerin, yasal süre içinde başvurusuna rağmen işverenin süresi içinde işe başlatmaması durumunda da işçinin brüt 12 aylık ücreti ve boşta geçen 4 aylık ücreti tutarında sendikal tazminat ödenmesine hükmetti. Eskişehir, Urfa ve Muğla’nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye istasyonlarındaki işçilerin işe iade davaları ise devam ediyor.

Temsilci Zeki Orkun, TÜVTÜRK’de Nakliyat-İş Sendikasının çoğunluğuna yapılan itirazın Şanlıurfa 3. İş Mahkemesince reddedilerek, yetki davasının da sendika lehine sonuçlandığını söyledi. Öte yandan işverenin işçiler üzerinde uyguladığı belirtilen baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlanmasına yönelik olarak Nakliyat-İş Sendikası’nın suç duyurusu üzerine açılan ceza davasının ilk duruşması ise 30 Mayıs 2019’da Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İŞÇİLER KONUŞUYOR

Muğla TÜVTÜRK istasyonunda çalışırken işten atılan işçiler BirGün’e şu açıklamaları yaptı:

Zeki Çerçi: Ben Muğla’da TÜVTÜRT istasyonunda 10 yıla yakın zamandır çalışmaktayım. İşyerinde her işçinin yaşadığı sıkıntılar neyse onları biz de yaşadık ve canımıza tak dedi. Biz de Nakliyat-İş sendikasını bulduk. Daha sonra 18 işçi arkadaşımıza ara ara çıkış verildi. Bizim çıkışımız ise Ağustos ayında verildi. Kar, kış, soğuk demeden dört mevsimi yaşayarak direnişimiz 270 gündür devam ediyor. Bazı kişiler her ne kadar “Sendika sarı sendika olmasa hukuk sizi haklı bulmazdı” dese de biz bu mücadelemiz sonucunda işe iade davasını kazandık. En çok da karşı düşünce karşısında bu mücadeleyi kazanmak ve o duyguyu yaşamak çok güzeldi. Bu süreç bize ayrıca bir okul gibi oldu. Direnişi, mücadeleyi ve sendikacılığı bu 270 günde yeniden öğrendik ve bu direnişi işe alınıncaya kadar sürdüreceğiz.

Burcu Karaova: 270 gündür Muğla TÜVTÜRK araç muayene istasyonunda arkadaşlarımızla birlikte direnişimiz devam ediyor. İşten ayrılma sürecinden bu yana maddi ve manevi olarak birçok zorluk yaşamamıza rağmen davalarımızın kazanılmış olması bize bir adım daha mutluluk kazandırmış oldu. Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez ve işçiyiz, haklıyız, kazanacağız sloganlarıyla işe iademizi bekliyoruz. Sendikalı olarak çalışacağız başka yolu yok.

Sultan Türk: Direnişe başladığımız günden bu yana birçok zorluk yaşadık. Kışın yağmur, kar, soğuk hepsi üzerimizden geçti diyebiliriz ama biz ekmeğimiz için direnmeye devam ediyoruz. Maddi ve manevi sıkıntılarımız oldu ama hak verilmez alınır. Hakkımızı alana kadar direnmeye devam ediyoruz. Direne direne kazanacağız.