Muğla TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda Nakliyat İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 18 işçiden 9’unun sendikal nedenlerle işten atıldığı İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanmasına rağmen şirketin işçileri tekrar iş başı yaptırmadığı bildirildi.

TÜVTÜRK mahkeme kararlarına uymuyor

Aycan KARADAĞ

Muğla TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda Nakliyat İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 18 işçi, 940 gündür direnişlerini sürdürüyor.

İşçilerden 9’unun sendikal nedenlerle işten atıldığı İstinaf Mahkemesi tarafından onaylandı. Mahkeme kararı olmasına rağmen şirket, işçileri tekrar iş başı yaptırmıyor. Nakliyat İş Sendikası avukatı Tacettin Çolak, “Sözde hukukumuza göre iş güvencesi müessesesi var. Ancak görüldüğü gibi buradaki arkadaşlarımız davayı kazanmış olmalarına rağmen, işe iadelerinin mahkeme tarafından karar verilmiş olmasına rağmen arkadaşlarımız iş başı yaptırılmıyorlar” dedi.

Çolak, şunları söyledi: “Hükümetin, işverenlerin, para babalarının toplumu kandırmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. İşe iade müessesesinin söz konusu olmadığı bu olayda bir kez daha görülmüştür. Bugün itibariyle işveren vekillerinin 2018'de TÜVTÜRK Muğla'daki sendikalaşmayı engelleyici nedenlerle açmış olduğumuz davanın duruşmasında savcı mütalaasını verdi ve dosyadaki tüm deliller kapsamında çalışanlara baskı uyguladıkları, işçileri sendikadan istifaya zorladıkları, istifa etmedikleri için de işten çıkardıkları tespit edilerek, şahısların cezalandırılmalarını istedi. Sanık vekilleri süre istedikleri için bir sonraki duruşma 4 Mayıs 2021 tarihine kaldı. Onlar da bu cezayı almaktan kurtulamayacaklar.”

İŞÇİYE ADALET YOK

Davayı kazanan işçilerden Burcu Karaova, direnişlerinin sürdüğünü belirterek, “Davalar kazanılmasına rağmen işbaşı yapamadık. 3 çocuğum var. Onlara bakmak zorundayım. Şu an bir pandemi süreci var. Hayat daha zor ama biz işçileri gören yok. Davayı kazanıyoruz ama şirket davayı geçerli görmüyor. Böyle bir adil düzen mi var? İşçiye adalet yok bu sürede bunu da anladık” şeklinde konuştu.

İşçilerden Zeki Çerçi de “Mücadele içerisinde işe iadeleri kazanmak, sendika tazminatları kazanmak çözüm değil. Biz işlerimize geri dönmek istiyoruz. Oyalanıyoruz. İşçilerin hakları korunmuyor. Şirket, mahkeme kararlarına uymuyor. Biz işimize geri dönelim diye direndik. TÜVTÜRK'ten bize davaları bekleyelim denildi. Davalar sonuçlanıyor ama TÜVTÜRK sözünde durmuyor. Yeni iş alımları yapıyorlar. Bizi geri almıyorlar” diye konuştu.