TÜVTÜRK Muğla’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 8 aydır direnişlerini sürdüren 18 işçiden 7’si işe iade davasını kazandı. Mahkeme, işçilere sendikal tazminat ödenmesine hükmetti. TÜVTÜRK Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de çalışan işçiler, işyerindeki kötü çalışma koşulları, hak gaspları ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye olmuş, ancak patronların yoğun baskı […]

TÜVTÜRK Muğla işçileri davayı kazandı

TÜVTÜRK Muğla’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 8 aydır direnişlerini sürdüren 18 işçiden 7’si işe iade davasını kazandı. Mahkeme, işçilere sendikal tazminat ödenmesine hükmetti.

TÜVTÜRK Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de çalışan işçiler, işyerindeki kötü çalışma koşulları, hak gaspları ve alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye olmuş, ancak patronların yoğun baskı ve tehditleriyle karşılaşmıştı. Sendikal örgütlenmeden haberdar olan patronlar masanın üzerine silah koyarak veya bellerine silah takarak işçilerden sendikadan istifa etmelerini ve e-devlet şifrelerini istemiş, bu tehdit ve baskılara boyun eğmeyen 18 sendikalı işçiyi işten atmıştı. İşyerinin önünde 241 gündür direnişlerini sürdüren işçiler sendika aracılığıyla işe iade davası açmış, ayrıca maruz bırakıldıkları baskı ve tehditlerle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, direnişteki işçilerden 7’si açtıkları işe iade davasını kazandı. Mahkeme, işten çıkarmaların haksız ve sendikal nedenlerden ötürü olduğuna karar verdi. Buna göre, işe iadesine karar verilen işçilerin yasal süre içindeki başvurusuna karşın patron tarafından işe başlatılmaması durumunda işçilere, brüt 12 aylık ücreti ve boşta geçen 4 aylık ücreti tutarında sendikal tazminat ödenecek.

YETKİ İTİRAZINA RET

Sendikanın işyerinde toplu sözleşme imzalayabilmek için gerekli çoğunluğu sağlayarak Bakanlıktan aldığı çoğunluk tespitine karşı açılan itiraz davasında da kazanan işçiler oldu. Patronlar, Muğla Taşıt Muayene İstasyonu’nun merkezinin Urfa’da olduğu gerekçesiyle sendikanın çoğunluğuna itiraz etmişti. Urfa 3. Mahkemesi’nde geçen haftalarda görülen davada bu itiraz reddedildi ve yetki davası sendikanın lehine sonuçlandı.

CEZA DAVASI 30 MAYIS’TA

Nakliyat-İş’ten yapılan açıklamada şöyle dendi: “İşverenin işçi ve sendika düşmanlığı yaptığı, üyelerimizi sendikal nedenlerle işten çıkarttığı, işyerinde toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını engellemek için yasaları çiğneyerek haksız ve hukuksuz davrandığı, mahkemeler tarafından bir kez daha ispatlanmış oldu.

İşverenin uyguladığı baskı ve tehditle işçileri sendikadan istifaya zorlamasına yönelik yaptığımız suç duyurusu sonucu açılan ceza davası da 30 Mayıs’ta Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Muğla TÜVTÜRK işvereni ne yaparsa yapsın üyelerimiz işe geri dönecek ve toplu iş sözleşmesi imzalanacak. Buna inancımız tam. Mücadelemiz tüm kararlılığıyla devam ediyor. Tıpkı 240 gündür olduğu gibi…”