TÜYAD Nazım Hikmet’in doğumunun 118’inci yılı anısına etkinlikler gerçekleştirecek

TÜYAD'dan Nazım Hikmet etkinliği

BirGün/Ankara

Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği (TÜYAD), Nazım Hikmet’in doğumunun 118’inci yılı anısına bir dizi etkinlik düzenliyor. 28 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan etkinlikler çerçevesinde, Prof. Dr. Süreyya Karacabey “Günümüz Tiyatrosunda Brecht’i Aramak” ve Prof. Dr. Ayşegül Yüksel “Nazım Hikmet’in Oyun Yazarlığı ( Kaleminin Ucundaki Memleket)” başlıklı birer söyleşi yapacak.

Etkinliklerin sunuculuğunu ise Hasan Tanay, Gizem Gürer ve Ahmet Yapar üstlenecek.

DEVRİMCİ TİYATRO

Dernek Başkanı Hasan Tanay, TÜYAD’ın amaçlarını “Tiyatro alanında bugüne kadar kurulan birçok dernek, vakıf, platformdan bahsedebiliriz. Ancak biz var olan yapılar karşısında konumlanacak bir oluşumdan daha çok, yöntem, amaç ve hedefler konusunda farklı bir derdin itkisi ile yola çıktık. Biz öncelikle, yeni bir insanın yaratılması mücadelesinde, sanatımızı yeniden tarif etmek ve bu yolda hizmete sunmak istiyoruz. Yani devrimci tiyatronun bugün yeniden araçlarını ve yollarını bulmak istiyoruz” diye açıkladı.

TÜYAD Başkanı Tanay, tiyatro sanatının kapitalizmin acımasız piyasa koşullarında piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermek zorunda bırakıldığını vurgulayarak, "Üretici ile alımlayıcı arasında eskisinden daha fazla piyasa kuralları ve para ilişkisi bir duvar olarak yerini almıştır. Bu üretimlerde biçimin biçimi ve mesel’den yoksun olarak ve elbette başta da söylediğim gibi piyasa taleplerini önceliğine alarak gerçekleştirmek zorunda bırakılmıştır. İşte tüm bu sorunlara karşı aynı zamanda bir mücadele başlığı olarak dernek yerini alacak, varlığını bu amaçlar doğrultusunda sürdürecektir” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.