Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nde kuraklık nedeniyle suların azalmasıyla göçe hazırlanan flamingolar, Aksaray'ın en sulak alanlarından olan Mamasın Barajı'nı mesken tuttu.

Tuz Gölü'nde kuraklık arttı: Flamingolar göç ediyor
Fotoğraf: DHA

Türkiye'nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü’nde kuraklık ve suların azalması nedeniyle flamingolar, göçe hazırlanıyor.

Göldeki kuraklık ve suların iyice azalması nedeniyle flamingolar yiyecek bulmak için Mamasın Barajı'na akın etti.

Aksaray, Konya ve Ankara sınırlarındaki, kapalı havza özelliği taşıyan Tuz Gölü, yaz aylarında yaklaşık 30 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor.

tuz-golu-nde-kuraklik-artti-flamingolar-goc-ediyor-1091804-1.

ksaray, Konya ve Ankara sınırlarındaki, kapalı havza özelliği taşıyan Tuz Gölü, yaz aylarında yaklaşık 30 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor.

GÖLDE KİRLİLİK BAŞLADI

Tuz Gölü'nde bilimsel araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve çevre mühendisi Prof. Dr. Hatim Elhatip de bölgedeki yağış yetersizliği nedneiyle gölün kirlenmeye başladığına dikkat çekti. Elhatip, ''Gölün kirliliği bariz bir şekilde görülmeye başlandı. Özellikle bazı yerlerde çöplerin atılması, evsel atıkların orada bırakılması bir hastalık sebebi olabiliyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Su sıkıntısından ziyade artık kaliteden bahsetmeye başlıyoruz. Çünkü elimizdeki kaynaklar kısıtlı ve elimizdeki kaynakları en azından katile açısından muhafaza etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Elhatip, Tuz Gölü'nü besleyen drenaj kanallarının kirli olduğunu, bunun da gölün kirlenmesine neden olduğunu belirterek, ''Kirliliğe gelince orada ne kolektörler var ne de arıtma tesisi söz konusu. Özellikle drenaj kanallarda bu tür kirlilikleri maalesef toplayamıyorlar ve temizlik yapılmıyor. Evsel atıklar dediğimiz, plastik atıklar ile karton atıkları gibi buna benzer atıklar, dereleri ve kanaları doldurmuş vaziyette. Maalesef oradaki bir plastik atığın geri dönüşümü 500 yılımızı alıyor. Bunun kendiliğinden yok olması için 5 neslin geçmesi lazım. Atıklar ne Çevre Bakanlığı'nın emrettiği standartlara uygun ne de alıcı ortamı uygun'' diye konuştu.

(DHA)