Mahkeme, Milas’ın Tuzabat köyünde bal ormanları olarak bilinen ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgede boksit madeni işletmeciliği için verilen ÇED gerekli değildir kararını durdurdu.

Tuzabat bal ormanları şimdilik kurtuldu

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesi Tuzabat köyünde Demireller Madencilik şirketi tarafından boksit madeni işletmeciliği için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararına karşı açılan davada ara karar verildi. Projenin hukuka aykırı olduğunu ve proje alanına 3 kilometreden yakın mesafede zeytin alanların olduğuna dikkat çeken mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'BÖLGE HALKININ HAKLI MÜCADELESİ SAYESİNDE BÖYLE BİR KARAR ÇIKTI'

Avukat Çağdaş Yörükoğlu, konuya ilişkin BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bilirkişiler incelemesini yaptı ve oradaki hayvan yaşamı, endemik türler tamamı ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlandı. Mahkeme heyeti de bu rapor doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararını verdi. Bölge halkının haklı mücadelesi sayesinde böyle bir karar çıktı. Biz vekiller olarak ne kadar takip etsek de yurttaşın kendisinin orada bulunması her zaman daha etkili oluyor. Bölge halkı da bu konu da çok bilinçliydi. Onların çabası sayesinde oldu diyebiliriz."