Tuzabat için bilirkişi atandı

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas’ın Tuzabat Köyü’nde bal ormanları olarak bilinen ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgede boksit madeni işletmeciliği için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan dava ile ilgili olarak mahkemenin bilirkişi heyeti görevlendirildiği bildirildi.

Tuzabatlılar, MAYBİR ve Milas Belediyesi yürütmenin durdurulması ve keşif talepli olarak Muğla 1. İdari Mahkemede dava açmışlardı. Mahkemenin, keşif yapılması kararı vermesi üzerine köylüler, bilirkişi ücreti olan 10 bin lirayı kendi aralarında toplayarak mahkeme hesabına yatırdılar. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin, 30 Temmuz 2021 tarihinde Saat 16.30’da Tuzabat köyü Kıryaka mevkiinde inceleme yapacağı öğrenildi.

“BİZ KENDİ DOĞAMIZLA BAŞBAŞA KALALIM”

“Tuzabat’ı kurtarın” inisiyatifi üyelerinden Yaşariye Özkaya, “Yeşil doğamıza maden ocağı açarak, doğamızı katledecekler. Boksit madeni ocağı için bal ormanlarımızı kesecekler, yok edecekler,” diyerek maden ocağına tepki gösterdi. Özkaya, “Burası çam ağaçlarıyla çevrili, artezyenlerimiz var, arıcılık var, temiz havamız var. Kiraz bahçelerimizin çiçekleri solmasın. Organik sebze ve meyve yetiştirmem engellenmesin. Dağlarımızda kurtlar, domuzlar, karıncalar, kuşlar, arılar; ovasında kirazlar, zeytinler, elmalar, cevizler yaşasın. Bırakın bizi, biz kendi doğamızla baş başa kalalım. Bırakın bizi, insan gibi yaşayalım. Zehir solutmayın bize.”

Tuzabatlılar, İkizköy’de bilirkişi gelmeden çam kesilmesine dikkat çekerek, “Tuzabat’ı Kurtarın” isimli sosyal medya hesabından yaptıkları çağrı şöyle: “Köylülerimiz, Tuzabat dostları, doğa dostları. 30 Temmuz Cuma günü saat 15.00’de köyümüze mahkemenin göndermiş olduğu Bilirkişi heyeti Kıryaka civarında inceleme için gelecek. O gün büyük bir kalabalık halinde orada bulunmalıyız. İşlerimizi o gün için ayarlayalım. Tanıdıklarımıza da haber edelim. Ne kadar çok kişi olursak, o kadar iyi sonuç alırız. Toplanma yerimiz, muhtarlık binasının önü. Oradan toplu olarak Kıryaka’ya gidilecek. O güne kadar Kıryaka’dan ağaç kesimiyle ilgili ses duyan, faaliyet gören olursa ihbar edelim. Biliyorsunuz, İkizköy’de, Bilirkişi gelmeden kesim yapmaya başladılar. Bizde aynı duruma düşebiliriz. Bunun için uyanık olmak zorundayız.”

NE OLMUŞTU?

Milas’ın Tuzabat Köyü/mahallesinde Bal ormanları olarak bilinen ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgede, Demireller Madencilik AŞ’nin boksit madeni çıkarmak amacıyla ruhsat aldığı sahaya, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ÇED gerekli değildir kararı vermesi üzerine, Muğla 1. İdari Mahkemesine yürütmeyi durdurma davaları açıldı. Yürütmeyi durdurma davaları Milas Belediyesi, Tuzabat Köylüleri ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği(MAYBİR) tarafından açılmıştı. Yürütmeyi durdurma, duruşma ve keşif istemli olarak açılan davalarda; bölgenin Muğla orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan basralı alanlar haritasında, çam balı üretiminde ana unsur olan basra böceğinin doğal yaşam alanları olduğu, maden ocağından basralı çamların, zeytinliklerin, meyve ağaçlarını sebze tarımı yapılan tarım arazilerinin zarar göreceği belirtilmişti.