Bölgede boksit madeni işletmeciliği için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan dava ile ilgili olarak mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirildi.

Tuzabat’ta keşif yapıldı

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Milas’ın Tuzabat Köyü’nde bal ormanları olarak bilinen ve verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgede boksit madeni işletmeciliği için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan dava ile ilgili olarak mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti tarafından keşif gerçekleştirildi.

Bir hâkim ve çeşitli(Orman-Maden-Çevre-Ziraat-Jeoloji mühendisleriyle Biyolog ve Harita Kadastro Teknikeri) uzmanlıklardan oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti, keşif yeri olan Tuzabat Bal Ormanları Kıryaka mevkiine gelerek, Demireller madencilik firmasının boksit madeni çıkaracağı ve eleme-yıkma-kırma tesisi kurulacak, ÇED gerekli değildir denilen bölgedeincelemelerde bulundu.

Bilirkişi heyeti; incelemeleri sonrasında Tuzabat muhtarı ve azalarından, davanın avukatı Çağdaş Yörükoğlu’ndan konuyla ilgili bilgiler aldı. Heyette bulunan hâkimin; elinde bilgi ve belge olanları dinlediği ve anlatılanların kayda geçirildiği belirtildi. Bilirkişi heyetinin, konuya açıklık getiren her türlü bilgi ve belgeye ilgili olduğu gözlemlendi.

tuzabat-takesif-yapildi-904796-1.

Tuzabat Köylülerinden Engin Özbey, Tuzabat bal ormanlarının önemine değindikten sonra; 2012-2015 yılları arasında Muğla İli genelinde basralı alanların korunması-geliştirilmesi için MAYBİR ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından akademisyenlerin de katkılarıyla hazırlanmış olan 204 sayfalık bir kitabı heyete teslim etti. AyrıcaÇED sürecinin öğrenilmesinden itibaren kurumlarla yapılan yazışmaların sonucunda Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kırma-eleme ve yıkama tesisinde sakınca vardır görüşünü içeren bir rapordabilirkişi heyetine sunuldu.

Köylülerden Engin Özbey ve Özgün Konar, boksit ruhsat sahası içinde kalan Yargöçen tepesinde ise antik dönemde bölgede yaşayan Leleglerden kalma sur duvarı kalıntıları, kaya mezarı ve muhafız koltuğu bulunduğunu belirterek, bölgenin koruma altına alınması için Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna başvurdukları söylediler. Bilirkişi heyeti keşif alanından ayrılırken, alanda bulunan köylülerin içinden bir kişinin, bilirkişi heyetine yönelik olarak söylediği şu sözlerdikkat çekti: “Mühendisler, bilirkişilik yeminine sadık kalınız lütfen!”