Sosyal medya platformu Twitter'da erişim sorunu yaşanmaya başladı. Küresel internet erişimini takip eden Netblocks, sorunun hükümet kaynaklı olduğunu açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, erişim sorununa sert tepki gösterdi.

Twitter'a erişilemiyor: 'Aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti'

Sosyal medya platformu Twitter'a bir süredir erişim sağlanamıyor. Sorunun, Türkiye'de erişim kısıtlamasından kaynaklandığı bildiriliyor.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından 3 gündür hem yardım çağrılarının hem de devletin afet yardımlarının ve arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersizliğinin dile getirildiği Twitter'da bugün 16.00 itibariyle erişim sorunu ortaya çıktı. Birçok kullanıcı anasayfa ve profillerin yüklenmemesi sorunuyla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Kullanıcılar, ancak VPN kullanarak Twitter'a erişim sağlayabiliyor.

NETBLOCKS: TWİTTER, SON AĞ VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE'DE KISITLANDI

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, son ağ verilerine dayanarak Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını aktardı.

Netblocks'un yaptığı duyuruda, Türkiye'de yetkililerin sosyal medya platformlarında dezenformasyonla ilgili yaptığı paylaşımlar hatırlatıldı, ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümleri, "Twitter'ın, büyük internet sağlayıcıları TTNet ve Turkcell'de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığını gösteriyor."

Twitter'a erişim sorunu hakkında resmi bir açıklama ise hala yapılmadı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da erişim sorunuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz" dedi.

twitter-da-erisim-sorunu-1124086-1.

CHP lideri ayrıca Halk TV canlı yayınında da Twitter kısıtlamasına dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Önce şunu ifade edeyim. ülkeyi nasıl yönetiyorlar bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ülkeyi yönetemiyorlar. Saray iktidarı interneti ve sosyal medyayı yavaşlatarak ne elde etmeyi bekliyor? Depremi mi unutturacaksınız? Yaralılar mı kurtulacak? Enkazlar mı kalkacak? Bırakın bu saçmalıklarla uğraşmayı da interneti geri getirin. Bu yolları açın. İnsanlar en azından haberleşebilsinler. Sosyal medya sayesinde insanlar yardım çığlıklarını duyurabiliyorlar. Bu yardım çığlıklarının kesilmesi demek. Kimden, neyden, nasıl intikam almaya çalışıyorsunuz. Saklamaya çalıştıkları her şeyi biliyorum. Onların açıklama yapması lazım."

BİR TEPKİ DE AKŞENER’DEN

Twitter kısıtlamasına Kılıçdaroğlu’nun ardından bir tepki de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi.

Twitter hesabından açıklama yapan Akşener, “Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!” dedi.

twitter-a-erisim-sorunu-netblocks-hukumet-kaynakli-dedi-1124087-1.

ALİ BABACAN: İLETİŞİMİN CAN KURTARDIĞI BİR GÜNDE TWİTTER ENGELLENİR Mİ?

Millet İttifakı’nın bileşenlerinden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Twitter kısıtlamasına tepki gösterdi.

Babacan, Twitter hesabından şunları yazdı:

“İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Bu nasıl bir işbilmezlik? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!”

twitter-a-erisilemiyor-aklini-yitirmis-saray-iktidari-sosyal-medya-iletisimini-kesti-1124088-1.

ANKARA BAROSU: MİLYONLARCA İNSAN SOSYAL MEDYA’DAN HABERLEŞEREK HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYOR

Ankara Barosu, “Afet bölgesinde yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca insan Sosyal Medya hesapları üzerinden haberleşerek hayatta kalmaya çalışıyor. Temel insan haklarının başında yer alan iletişim hakkı engellenemez. Yayın yasağı getirilemez” açıklamasını yaptı.

Ankara Barosu, kamuoyunda “basın yasağı getirileceği, sosyal medyanın yavaşlatılacağına” dair bugün bilgiler dolaştığı belirtilerek açıklama yapıldı. Baro açıklaması şöyle:

“Kamuoyunda basın yasağı getirileceği, Sosyal Medyanın yavaşlatılacağına dair bilgiler dolaşmaktadır. Dayanışmanın ve yardımlaşmanın en örgütlü biçimi Sosyal Medya üzerinden yapılmaktadır. Afet bölgesinde yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca insan Sosyal Medya hesapları üzerinden haberleşerek hayatta kalmaya çalışıyor… Temel İnsan Haklarının başında yer alan iletişim hakkı engellenemez! Yayın yasağı getirilemez!”

EKREM İMAMOĞLU: GERÇEKLERDEN KORKMAK VE ZAYIFLIKTIR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya paylaşımında, "Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde iken gelecek olumsuz tepkiler kamuoyuna yansımasın diye sosyal medya ve internet iletişimini kısıtlamak sadece gerçeklerden korkmak ve zayıflıktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenler özgüveni yüksek kişilerden oluşmalıdır" ifadelerine yer verdi.

CEM YILMAZ: PES

Twitter kısıtlamasına siyasilerin yanı sıra birçok kişi de tepki gösterdi.

Cem Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayat kurtarılması için faydası olabilecekken Twitter’a kısıtlama gelmesinin var mı bir açıklaması? 3 gündür bir sürü faydası aşikarken. Böyle bir zamanda? Pes” diye yazdı.

twitter-a-erisilemiyor-aklini-yitirmis-saray-iktidari-sosyal-medya-iletisimini-kesti-1124122-1.