Twitter duyurdu: İçerik kaldırma talebi en çok Türkiye'den geliyor

ANIL KARACA - anilkaraca@birgun.net - @anilkaraca17

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, dünya çapında şirkete hükümetlerden ve diğer yetkili kurumlardan gelen yasal içerik kaldırma ya da saklama taleplerini raporlaştırdı.

Rapora göre, 1 Ocak 2017 ile 30 Haziran 2017 tarihleri arasında şirkete, dünya çapında mahkeme kararıyla 752, hükûmet ve polis gibi kurumlardan 5 bin 334 kaldırma talebi geldi.

Raporda, 2017'nin ilk yarısında önceki raporlama dönemine göre yüzde 3 daha fazla kaldırma talebi alındığı ve bunun yüzde 8 oranında daha fazla hesabı etkilediği belirtildi.

Twitter, bu raporlama döneminde aralarında Finlandiya, Polonya, Ukrayna gibi ülkelerin bulunduğu 46 ülkeden ilk kez kaldırma talebi alındığını söyledi.

Taleplerin yaklaşık yüzde 90'ı ise sadece dört ülkeden geliyor: Fransa, Almanya, Rusya ve Türkiye.

Türkiye, dünya çapındaki kaldırma taleplerinin yüzde 45'ini (2 bin 710) elinde tutarak, en çok kaldırma talep eden ülke olarak birinci sırada.

Şirket, bu zaman diliminde gazetecilerin ya da basın kuruluşlarının Twitter hesaplarından 8 yasal içerik kaldırma talebi yapıldığını ve bunların 5'inin Türkiye'den geldiğini söyledi.

Bu hesaplardan yapılan paylaşımların Türkiye tarafından silinmesinin istendiğini belirten Twitter, hesaplara yönelik herhangi bir işlem yapmadığını kaydetti.

Türk yargısının elverdiği sürece taleplere, kararların 'ifade özgürlüğünün korunmasına aykırı olabileceği' söylenerek yasal olarak itiraz edildiğini belirten şirket, itirazlarının sonuçsuz kaldığını aktardı.

RAKAMLARLA TALEPLER