Twitter, Rusya devletine bağlı yarı resmi haber ajansı Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ diyerek etiketledi. Gazeteciler, Twitter'ın kararına tepki gösterdi. Sputnik'in basın ofisi, kararı 'cadı avı' olarak nitelendirdi.

Twitter, gazetecileri 'Rusya devletine bağlı medya' diyerek etiketledi

Twitter, Rusya devletine bağlı yarı resmi haber ajansı Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ diyerek etiketledi.

Sputnik Türkiye editörleri, ibarenin ekran görüntüsünü paylaşarak tepki gösterdi.

Gazeteci Elif Sudagezer, “Twitter, kişisel hesabımı ‘Rus devletine bağlı medya’ diyerek etiketlemiş. Evet bu da oldu” derken, Editör Onur Özovalı “Tutuklandık” paylaşımını yaptı.

Hesabına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi eklenen Onur Özovalı ise "Tutuklandık" diyerek tepki gösterdi.

8 ay önce Sputnik’ten ayrılan gazeteci Anıl Tuncer’i de “Rus devletine bağlı medya” olarak etiketledi. Tuncer “Twitter dört seneye yakın çalışanı olduğum Sputnik nedeniyle profilim etiketlenmiş. Yollarımız sekiz ay önce ayrılmıştı. O tarihten beridir de başka bir kurumda çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

SPUTNİK'TEN TEPKİ

Sputnik'in basın ofisinden yapılan açıklamada, Twitter'ın Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ diyerek etiketlemesini 'cadı avı' olarak değerlendirdi.

ÇGD VE BASIN-İŞ'TEN TEPKİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Twitter'ı kınadıklarını belirterek, uygulamaya derhal son verme çağrısı yaptı.

ÇGD, Sputnik'te çalışan bazı gazetecilerin hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ diyerek etiketlenmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Rusya merkezli haber ajansı Sputnik’te çalışan, aralarında Türkiye’den gazetecilerin de olduğu meslektaşlarımızın sosyal medya hesapları, “Rus devletine bağlı medya” ibaresiyle etiketlenmiştir.

Olağanüstü zor şartlarda gazeteciliğin yapıldığı savaş günlerinde, bu tür kararlar ‘barış’ taraftarlığı değil zaten kirli olan savaşın daha da kirli yollarla sürdürülmesinden başka bir şey değildir. Twitter’ı kınıyor, uygulamaya derhal son verme çağrısı yapıyoruz."

Twitter’a bir tepki de DİSK Basın-İş’ten geldi.

“Twitter'ın Sputnik'te çalışan gazetecilerin profillerine ‘Rusya devletine bağlı medya’ etiketi eklemesi tam anlamıyla fişleme ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün ihlalidir” denen açıklamada, “Twitter'ı gazetecileri fişleme ve hedef göstermekten vazgeçmeye çağırıyoruz!” ifadelerine yer verildi.