Açlık, yoksulluk ve zamlara karşı aylardır gösterilerin sürdüğü Irak’ta Ulusal Hikmet Akımı lideri El Hekim, protestocuların taleplerinin yerine getirilmesini içeren 3 aşamalı bir yol haritası yayımladı. Iraklılar Sudani’nin başbakanlığına da karşı

Üç aşamalı yol haritası

Dış Haberler Servisi

Irak’taki Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el Hekim, hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen protestocuların taleplerinin yerine getirilmesini içeren 3 aşamalı bir yol haritası yayımladı. El Hekim, sosyal medya sitesi Twitter’daki hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, göstericilerin taleplerinin yer aldığı yol haritasının ilk adımında ülkede geçici hükümeti kuracak ve tüm kesimin de rızasını alacak yeni bir başbakanın seçilmesi olduğunu ifade etti.

Şii politikacı Hekim, ikinci adım olarak meclis çatısı altında adil ve insaflı seçim yasasıyla şeffaf ve bağımsız bir seçim komisyonun kurulmasını yer aldığını kaydetti. Göstericilerin 3’üncü talebinin de erken seçimlere gitmek olduğun belirten Hekim, halkın bu vesileyle anayasal hakkını kullanarak temsilcilerini seçebileceğini dile getirdi.

Irak’ta muhalefet cephesinde bulunan Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Akımı, Mayıs 2018 seçimlerine 329 sandalyenin bulunduğu meclise 19 milletvekili gönderebilmişti.

Sudani’yi reddediyorlar

Öte yandan başkent Bağdat’ta göstericiler, adı başbakanlık için geçen eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin desteklediği Muhammed Şiya es-Sudani’ye tepki göstererek, attıkları sloganlarla bu ismin yeni hükümette başbakan olmasını istemediklerini ifade etti. Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericiler, Dava Partisi ve Meclisteki Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ve İran yanlısı Fetih Koalisyonunun desteklediği eski bakanlardan Sudani’nin başbakan olmasını reddettiklerini, attıkları çeşitli sloganlarla duyurdu. Göstericiler tepkilerini, Maliki ve Sudani’nin yan yana olan ve üzerinde kırmızı renkli çarpı işaretinin yer aldığı posterleri de taşıyarak aktardı. Sudani’ye benzer tepkiler, ülkenin güneyindeki Basra, Musenna ve Zikar vilayetlerinde de dile getirildi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı mecliste 54 milletvekili olan Sairun Koalisyonu dışında, diğer Şii gruplar ile Kürt ve Sünni partilerin Sudani’nin başbakanlığına onay verdiği iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yarına kadar Sudani’ye hükümeti kurma görevini teklif etmesi bekleniyor. Dava Partisi ve halen milletvekili olduğu Kanun Devleti Koalisyonundan dün istifa ettiğini açıklayan Sudani, bu adımıyla hakkındaki başbakanlık iddialarını güçlendirdi. Ziraat Mühendisi olan Sudani, Maliki hükümetinde Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı yapmıştı.

İki aydır meydanlardalar

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği’nin 4 Aralık’ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim’de başlayan gösterilerde en az 460 kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı. Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında İran’ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım’da istifa etmek zorunda kalmıştı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.